Umowa sprzedaży samochodu - modyfikacja

• Autor wątku Autor wątku maxe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxe

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Czy można zmienić punkt 5 umowy sprzedaży samochodu. Standardowo brzmi on tak:

§5
[ Sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie powiadomił Kupującego, a Kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu. ]

na takie zdanie:

[ Sprzedający oświadcza, że pojazd jest niesprawny, nie nadaje się do jazdy tylko na części/złom i powiadomił Kupującego, a Kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu. ]

+++

Wyjaśniam o co chodzi. Auto to Citroen C3 z 2003 w stanie na części. Nie ma przeglądu, stał od ponad roku. Wyceniliśmy ze sprzedającym na 500 zł. Urząd skarbowy z tym się nie zgodzi i zechce pobrać podatek PCC. Już wiem że wg ich standardów auto jest warte 6500 zł. Chyba, że powołają biegłego który dokona wyceny, a na to nie ma sensu. Auto zezłomuję bezpośrednio po zakupie i wymontowaniu potrzebnych mi części.
Czy taka zmiana w umowie jest zgodna z prawem i będzie ważna? Jeden pracowników US mi to podpowiedział.

Myślę, że doskonale zrozumiałeś mój post. Z wyjątkiem słowa "sztucznie" bo to szrot, natomiast dla skarbówki pełnowartościowy samochód.

Jeżeli to jest szrot to opisałbym w tym punkcie dokładnie na czym polega jego "szrtowowatość" obniżająca jego realną wartość (tj. wymienił konkretne wady obniżające wartość). Będzie jak najbardziej zgodnie z prawem. A urząd skarbowy być może nie będzie miał powodów, by żądać podatku PCC.

Ostatnia edycja:
Jeśli tak można zrobić w umowie sprzedaży i jest to zgodne z prawem to tak zrobimy, dziękuję za odpowiedź :)

Powrót