Umowa sprzedaży silnika a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku michalmg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalmg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Chcę kupić silnik do samochodu. Chciałbym aby przy sprzedaży została zawarta umowa między mną a sprzedawcą będąca jednocześnie gwarancją na ten silnik. Sprzedawca powiedział że zgadza się na podpisanie umowy i daje mi gwarancję rozruchową więc teraz muszę ją tylko napisać tak żeby w razie czego mieć zabezpieczenie i domagać się zwrotu pieniędzy jeśli silnik nie spełni moich oczekiwań.

Chodzi mi po porostu o to żebym nie kupił kota w worku, a jeśli tak się stanie to chciałbym go zwrócić natychmiast powołując się na tą umowę. Chciałbym także żeby silnik spełniał odpowiednie parametry - najważniejsze jest ciśnienie w cylindrach.

Co powinno znajdować się jeszcze w takiej umowie by kupujący mógł się zabezpieczyć przed oszustwem ?
Co to jest tak zwana gwarancja rozruchowa, na która powołuje się większość osób sprzedających używane części samochodowe ?

Silnik jest kompletny bez skrzyni biegów i jego koszt to 2800 zł.

Na pewno wzmianka, o tym, że sprzedający zapewnia, iż silnik nie ma żadnych wad ukrytych oraz że gwarantuje pełną sprawność urządzenia również poprzez zachowanie parametrów technicznych (i tu podać wartość ciśnienia na każdy z cylindrów)
Ważny jest też okres objęty gwarancją i może warto dopisać, że obejmuje wszelkie awarie oraz że ta gwarancja nie wyklucza ani nie ogranicza uprawnień z tytułu rękojmi
(może się przydać)
Ponadto można dopisać , że w 1 kolejności przysługuje prawo do zwrotu pieniędzy, a dopiero potem naprawy i wybór należy do kupującego ...

Umowa gwarancyjna jak wynika z nazwy to dowolne umówienie się pomiędzy dwoma stronami na pewne rzeczy. Może być dowolnie sformułowana, nie musi mieć "języka prawniczego" a tym bardziej jakiś artykułów czy przepisów prawnych

Może by zerknąć do jakiś kart gwarancyjnych np. sprzętu AGD i pewne rzeczy przepisać ?

Witam!
Z tego co wiem to był wyrok Sądu Najwyższego dotyczący sprzedaży rzeczy używanych o skomplikowanej budowie, gdzie na w tym wypadku silnik składa sie kilka układów i wiele mechanizmów, dlatego rękojmia chyba w takim wypadku chyba nie może być zastosowana. Domyślam się że gwarancja producenta na ten silnik juz dawno mineła a o jego stanie może świadczyć jedynie rok produkcji i przebieg , trudno więc wymagać od sprzedającego rocznej rękojmi na używany silnik.
Pozdrawiam.

Powrót