Umowa sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku syra1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

syra1234

Witam, mam pytanie odnośnie umowy sprzedaży. Sprzedałem jakiś przedmiot wirtualny znajomemu ale nie zawieraliśmy przy tym żadnej umowy pisemnej ani nie korzystaliśmy z żadnego portalu aukcyjnego. Podejrzewam że taki przychód powinienem uwzględnić w PIT dlatego mam też kilka pytań.

1. Czy rzeczywiście muszę uwzględnić ten przychód w PIT jeśli mieści się on w kwocie wolnej od podatku i był to mój jedyny przychód w ciągu roku?
2. Czy jeśli musiałem go uwzględnić to czy Urząd Skarbowy może żądać abym udowodnił z jakiego źródła mam te pieniądze (w tym przypadku udowodnić że to była sprzedaż)
3. Jeśli Urząd Skarbowy może żądać żądać abym udowodnił, że pieniądze pochodzą ze sprzedaży to czy muszę mieć jakąś umowę sprzedaży czy wystarczy np. potwierdzenie przelewu? Nie mam żadnego innego potwierdzenia że była to rzeczywiście sprzedaż jako że jesteśmy znajomymi i nie widzieliśmy potrzeby aby zawierać umowę pisemną więc rozmawialiśmy tylko na ten temat na chacie w internecie (nadal mam tą rozmowę lecz bez danych osobowych kupującego).

Jeśli zły dział to przepraszam ale od długiego czasu szukam odpowiedzi na moje pytania i martwię się że coś mi grozi jeśli nie będę w stanie udowodnić że pieniądze pochodzą ze sprzedaży. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Powrót