Umowa szkoleniowa kolejowa

• Autor wątku Autor wątku Dawid42030
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid42030

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Jestem w trakcie szkolenia na świadectwo maszynisty. Nasze umowy zawierają zapis o konieczności zwrotu kosztów poniesionych przez przewoźnika w razie niezaliczenia egzaminów. Według mojej umowy niezliczenie egzaminu za 3cim razem wiąże się ze zwrotem kosztów szkolenia. Moje pytanie, jak to wygląda od strony prawnej?

Dawid42030 napisał:
Według mojej umowy niezliczenie egzaminu za 3cim razem wiąże się ze zwrotem kosztów szkolenia.
W/g mojej wiedzy taki zapis jest nieważny
Katalog przypadków kiedy pracownik zwraca koszty za kurs jest wymieniony w art 103.5 i tam nie ma nic o niezdaniu egzaminu
Art. 103.5. Pracownik podnoszący kwalifikacje zawodowe:
1) który bez uzasadnionych przyczyn nie podejmie podnoszenia kwalifikacji zawodowych albo przerwie podnoszenie tych kwalifikacji,

2) z którym pracodawca rozwiąże stosunek pracy bez wypowiedzenia z jego winy, w trakcie podnoszenia kwalifikacji zawodowych lub po jego ukończeniu, w terminie określonym w umowie, o której mowa w art. 1034, nie dłuższym niż 3 lata,

3) który w okresie wskazanym w pkt 2 rozwiąże stosunek pracy za wypowiedzeniem, z wyjątkiem wypowiedzenia umowy o pracę z przyczyn określonych w art. 943,

4) który w okresie wskazanym w pkt 2 rozwiąże stosunek pracy bez wypowiedzenia na podstawie art. 55 lub art. 943, mimo braku przyczyn określonych w tych przepisach
- jest obowiązany do zwrotu kosztów poniesionych przez pracodawcę na ten cel z tytułu dodatkowych świadczeń, w wysokości proporcjonalnej do okresu zatrudnienia po ukończeniu podnoszenia kwalifikacji zawodowych lub okresu zatrudnienia w czasie ich podnoszenia.
Niezdanie egzaminu nie może być uznane przez pracodawcę za przerwanie szkolenia

cologniola napisał:
Niezdanie egzaminu nie może być uznane przez pracodawcę za przerwanie szkolenia

A czy np niezaliczenie jakiegoś modułu szkoleniowego nie jest przerwaniem szkolenia? Modułem szkoleniowym jest egzamin sprawdzający nabytą wiedzę/umiejętności. I trzeba ten egzamin zaliczyć.

w/g mnie nie jest przerwaniem etapu szkolenia, nie każdy pracownik ma odpowiednie predyspozycje i możliwości w kształceniu się - jednemu wiedza przychodzi łatwiej innemu trudniej, niektórzy choćby chcieli nie wiem jak to i tak pewnej granicy nie są w stanie pokonać
gdyby pracownik nie podszedł do egzaminu w ogóle to tak
pracodawca wysyłając na kurs ,szkolenie powinien dokładnie rozważyć czy określony pracownik jest w stanie ten kurs ukończyć z pozytywnym wynikiem , poza tym pracodawca ponosi ryzyko prowadzenia swojej działalności i niezdanie egzaminu czy jakiegoś etapu szkolenia mieści sie w tym ryzyku.

Powrót