Umowa terminowa na internet a zmiana adresu (przeprowadzka) - prawo do rozwiązania?

• Autor wątku Autor wątku girox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

girox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Czy prawdą jest, że prawo konsumenckie w Niemczech, w zakresie umowy o dostęp do internetu w mieszkaniu, daje prawo do:
- przeniesienia internetu pod nowy adres
a także:
- rozwiązania umowy, jeśli dostawca nie jest w stanie świadczyć usługi pod nowym adresem w razie przeprowadzki konsumenta

Rzecz w tym, że w nowym mieszkaniu mam możliwość korzystania tylko z operatorów DSL ("wirtualni" operatorzy świadczący usługi na kablu telefonicznym firmy Telekom).
Oferty na 2 lata są dużo bardziej rozsądne cenowo.
Nie mam jednak pewności czy będę 2 lata mieszkał w Niemczech.
Poinformowano mnie - ale nie mogę tego nigdzie potwierdzić - że w razie wyprowadzki operator musi zapewnić mi przeniesienie usługi pod nowy adres (krajowy a nawet zagraniczny) i że jeśli przeprowadzam się pod adres krajowy ale także za granicę, gdzie operator nie może świadczyć usług, to daje mi to prawo do rozwiązania umowy bez konsekwencji (zobowiązania do zapłaty za kolejne miesiące umowy).
Czy to prawda? Dla porównania w Polsce zwykle zapisy takich umów przewidują kary za zerwanie umowy.

Tak, § 46 ust. 8 TKG daje konsumentowi prawo do żądaniakontynuowani świadczenia usług na niezmienionych warunkach w nowym miejscu zamieszkania.

Jeżeli dostawca nie może świadczyć w nowym miejscy zamieszkania konsument ma prawo do rozwiązania umowy z ważnej przyczyny (Sonderkündigung).

Żeby nie było tak miło:
Operator może naliczyć stosowną opłatę jednorazową za przeniesienie.
Jeżeli wypowiadasz na tej podstawie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące na koniec miesiąca kalendarzowego licząc od wyprowadzki. De facto musisz płacić jeszcze za 3 miesiące po wyprowadzce.

Wszelkie dalej idące kary umowne są nieskuteczne.

Wielkie dzięki za rzeczowe info, dzięki takim jak Ty aż chce się uczestniczyć w tym forum!

Powrót