Umowa z fotografem - kwestia zadatku w czasie Pandemii

• Autor wątku Autor wątku Paweł_9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł_9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Planujemy ślub i wesele na 4 września 2021 r.

Zamierzamy podpisać umowę z firmą świadczącą usługi foto-video. Umowa opiewa na kwotę 4200 zł, zadatek w kwocie 500 zł. Wykonawca w umowie zamieścił taki zapis:

"Z powodu zmiany terminu ślubu przez pandemię lub rezygnacji przez zamawiającego zadatek jest nie zwracany przez wykonawce. Istnieje możliwość otrzymania bona podarunkowego wysokości zadatku wcelu wykonania sesji fotograficznej(sesja świąteczna, noworodkowa, rodzinna, okolicznościowa)."

Mówiąc szczerze nie byliśmy pewni jak interpretować taki zapis, więc poprosiłem mailowo fotografa o doprecyzowanie jak należy to rozumieć:

"Druga sprawa to zapisy dotyczące zwrotu zadatku w związku z COVID-em. Co w sytuacji, gdy organizacja ślubów i wesel, będzie 4 września 2021 niemożliwa (zakaz organizacji wesel)? Zapisy draftu umowy mówią o tym, że zadatek w takiej sytuacji nie podlega zwrotowi, czyli jeżeli przy zakazie organizowania ślubów/wesel:
a) przełożymy ślub np. na 3 maja 2022 r. i Pan będzie w tym drugim terminie mógł świadczyć usługę to po prostu zmieniamy termin i reszta uzgodnień zostaje bez zmian?
b) jeżeli tego przykładowego 3 maja 2022 r. nie będzie Pan mógł świadczyć usługi, to wówczas również zadatek nie jest nam zwracany, ale w zamian za to otrzymamy bon na sesję okolicznościową?
Czy tak to należy rozumieć?"

Na co fotograf odpisał:

"Zadatek nigdy nie jest zwracany, nawet jak nie będą mogli Państwo zrobić przyjęcia weselnego. W obecnej chwili wszystkie moje pary biorą sam ślub w kwietniu i w maju. Więc ja nie będę trzymał państwu terminu wesela A potem oddawał zadatek. W razie zmiany terminu wesela na inny muszę mieć wolny termin, jeśli nie wtedy zadatek przepada jest to oczywiste. Jeśli Państwo przeniosą wesele z powodu covida to zadatek można zamienić na sesję fotograficzną. Proszę się zdecydować i dac mi odpowiedź.
Pozdrawiam"

Bardzo proszę Was o interpretację tej sytuacji... Nie wiem, może ja jestem przewrażliwiony, ale moim zdaniem ani te zapisy ani późniejsze wyjaśnienie, nie są precyzyjne. Oczekiwałem prostych odpowiedzi - co się dzieje w przypadku a) i w przypadku b), a fotograf zamiast tego informuje, że "jeżeli przeniesiemy wesele z powodu pandemii to zadatek przepada", ale za chwilę dodaje, że "można go zamienić na sesję fotograficzną"...
Czyli de facto, zakładając najgorszy scenariusz - przekładamy wesele a fotograf nie ma wolnego terminu, to czy wtedy ta sesja fotograficzna nam przysługuje czy nie?

Pozdrawiam serdecznie

Powrót