T
tofkaa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, jestem właścicielem mieszkania i wynajmuję go. Latem zmienili się najemcy i należało przepisać umowy na media (prąd, woda, gaz). Nowy najemca nie kwapi się do podpisania umowy z gazownią. Dostał m-c czasu i nie zrobił tego. Poprzedni najemca również nie rozwiązywał umowy, tłumacząc się brakiem czasu i czekając aż nowy najemca sam zgłosi się do gazowni z protokołem zdawczo-odbiorczym i podpisze umowę. Krótko mówiąc obie strony sobie bimbały. Ja jako właśicieiciel mieszkania próbowałam wielokrotnie rozmawiać z gazownią celem dowiedzenia się na kogo jest umowa lecz gazownia nie chciała mi udzielić informacji na kogo jest aktualnie umowa na gaz w moim domu! Absurd prawny! Obecnie mija 4 m-ce aż poprzedni najemca pofatygował się do gazowni by rozwiązać umowę. I tu zaczyna się problem bo gazownia chce zdemontować licznik a jak to zrobi to przypuszczam, że nowy najemca nie będzie chciał uregulować płatności za gaz za te 4 m-ce bo rozlicznie zostanie wystawione na poprzedniego najemcę, który z kolei oczekuje że ja załatwię sprawę zapłaty za ten okres czasu z aktualnym najemcą. Wiem, powinnam olać i niech się dogadują sami lecz poprzedni najemca to bardzo bliski znajmomy. W jaki sposób mogę rozwiązać ten problem? Czy są jakieś przepisy nakazujace gazowni rozliczenie licznika gazu od dnia spisania protokołu zdawczo odbiorczego?