Umowa z klubem fitness a stan pandemii

• Autor wątku Autor wątku septemberzg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

septemberzg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Mam pytanie odnośnie umowy zawartej z klubem fitness . Umowę zawarłem w styczniu 2020 tuż przed pandemia. Umowa została zawarta na czas określony 12 miesięcy. Z powodów oczywistych klub po kilkunastu tygodniach zaprzestał działalności i zaprzestał pobierania opłat. Oczywiście za okresy kiedy klub był otwarty wnosiłem wszelkie niezbędne opłaty. Umowa wygasła w styczniu br. Nie zamierzam jej kontynuować Tymczasem otrzymałem wiadomość droga e-mailową , iż klub samoistnie przedłuża czas trwania umowy o te miesiące kiedy był zgodnie z przepisami zamknięty a sama umowa o te miesiące ulega wydłużeniu i po wznowieniu działalności z powrotem będą mi naliczane opłaty. Na moje pytanie o podstawy prawne takiego działania nie otrzymałem żadnej konkretnej informacji , no może poza stwierdzeniem o tzw "sile wyższej"
Stąd moje pytanie czy działanie klubu jest zgodne z prawem i czy muszę kontynuować umowe

A co mówi na ten temat sama umowa z klubem w kwestii możliwości jej przedłużenia?

Nie ma o tym mowy w żadnym punkcie.
Umowa była na czas określony od dnia 05.01.2020 do 05.01.2021.
Jest zapis iż " klubowicz jest zobowiązany do zapłaty za karnet za wyjątkiem okresy zawieszenia umowy.
Kolejny zapis mówi , iż " wysokość opłaty wynosi 1200 zł za cały okres obowiązywania umowy"

Reszta zapisów odnosi się raczej do samego sposobu korzystania z klubu.

A co oznacza użyte tam pojęcie "okresu zawieszenia umowy" i jak według tej umowy ją się "zawiesza"? Czy to jest wyjaśnione?

Nie, nie ma o tym ani słowa. Poza tym co juz napisałem

Zatem ja nie widzę żadnej podstawy, żeby umowa była przedłużona skoro umowa nie zawiera żadnych uzgodnień co do działania "sił wyższych" czy jej zawieszania.

Ostatnia edycja:
W umowie tez jest zapis że :" wszelkie zmiany wymagają pisemnego aneksu"

Powrót