umowa z klubem fitness

• Autor wątku Autor wątku mariouksspg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariouksspg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. Mam umowę w klubie fitness z okresem wypowiedzenia 2 miesiące. Z nieoficjalnego źródła dowiedziałem się, że klub będzie zamknięty na koniec miesiąca (klub o niczym nie informuje, trzymają to w tajemnicy). Mają drugi klub, z którego mogę korzystać na drugim końcu miasta (mam do niego jakieś 7km), lecz nie zamierzam tam ćwiczyć bo jest mi nie po drodze, mam kilka klubów w pobliżu domu. Klub nie chce rozwiązać umowy ze skutkiem natychmiastowym za porozumieniem stron, bo twierdzi, że daje możliwość ćwiczenia w innym klub, lecz nie chcą dać 200zł na paliwo na dojazdy, wiadomo. Czy jest jakiś artykuł, na który mogę się powołać i zerwać umowę ze względu na niedotrzymanie warunków umowy ? (umowę podpisywałem w zamykanym klubie, lecz miałem możliwość korzystania z pozostałych 2 klubów w moim mieście oraz w sąsiednich miastach).

A jakich to warunków umowy klub nie dotrzymał?

Owner99 napisał:
A jakich to warunków umowy klub nie dotrzymał?

zamyka klub do którego chodze i z którym podpisałem umowe i zmusza mnie do dojeżdżania do klubu oddalonego o jakieś 8km.

Nie o to pytałem. Jaki warunek z umowy nie został spełniony. Najlepiej jakbyś zacytował.

Zamykają mój klub więc chyba to jest niespełnieniem warunku umowy tak? Moze bede 30km do innego miasta jeździł?

Zamykają klub a chcą żeby ćwiczyło się w klubie na drugim końcu miasta. Jeśli okres wypowiedzenia jest 2 miesiące, to w moim mniemaniu powinni poinformować o zamknięciu klubu 2 miesiące wcześniej. Tymczasem klub zamykają za 2 tygodnie a żadnego komunikatu nie ma. Tajemnica.

Jeśli to ważne to nadmienię, że gdy podpisywałem umowę to był to jedyny klub w mieście tej sieci stąd moja decyzja o uczęszczaniu do tego klubu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli umowa dotyczy treningów wyłącznie w tym jednym miejscu, który Ci odpowiada, a który będzie zamykany, to możesz coś zdziałać. Zwykle jednak w sieciówkach nabyte członkostwo uprawnia do treningów w klubach w całym mieście, a w niektórych klubach fitness również w Polsce.

Kiedy podpisywałem umowę był tylko 1 klub. Teraz są 3 ale 2 zamykają. Nie ma żadnego artykułu w kodeksie cywilnym na podstawie którego mogę wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym? W sieci znalazłem, że kaluzule w umowach typu, że klub jest zamykany i muszę się przenieść do innego bez mojej zgody są niedozwolone przez uokik.

Odpowiesz w końcu na pytanie czy podpisywałeś umowę na uczęszczanie do tego konkretnego klubu czy do korzystania z dowolnego klubu w sieci?

Dowolnego, ale w momencie podpisywania umowy to był jedyny klub w mieście, 2 pozostałe były w innych miastach. Teraz są 3 kluby u nad i 2 zamykają w tym mój, ale zanim podpisałem umowę to ich nie było.

Ja po prostu nie chce chodzic do innego, chce chodzic do tego w którym podpisałem umowę 6 lat temu, a to że oni zamykają klub bo się nie opłaca to nie moja wina, nie będę wydawał 200 czy 300zl miesięcznie na dojazdy na siłownię. Czytałem że UOKiK uznaje za niedozwolone klauzule, że zostaję zmienione miejsce świadczenia usług bez zgody klienta. Moim zdaniem powinni 2 miesiące wcześniej poinformować abym mógł zrezygnować jeśli bym tak uważał. Oni wiedzieli dawno że zamykają tylko nikomu nie powiedzieli, nawet pracownikom

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A jakie ma znaczenie że wtedy był 1 klub? Umowa zabrania Ci uczęszczać do klubów powstałych po podpisaniu umowy? Zakładam że nie.
A jakie masz w umowie miejsce świadczenia usług? Jak masz wpisany ten jeden konkretny klub to spoko, masz rację. Jak masz wpisany dowolny klub w sieci to sorry ale zmiany miejsca świadczenia usług tu nie ma. Umowy należy czytać przed podpisaniem i rozumieć co się podpisuje. Ważne co jest w umowie a nie Twoje widzimisię.

Czyli co mam teraz do innego miasta jezdzic 40km jak zamkną wszystkie w moim mieście tak?

Tym rozumowaniem, mogę otwierać kluby w całej Polsce,podpisywać umowy z ludźmi na rok a po miesiącu je zamykać i przez pozostałe 11 miesięcy doić kase z ludzi tak? Bo kto będzie jeździł na trening z Krakowa do Warszawy np ?

mariouksspg napisał:
Czyli co mam teraz do innego miasta jezdzic 40km jak zamkną wszystkie w moim mieście tak?

A za przeproszeniem konia to interesuje skoro nie wiesz co za umowę podpisałeś

mariouksspg napisał:
Tym rozumowaniem, mogę otwierać kluby w całej Polsce,podpisywać umowy z ludźmi na rok a po miesiącu je zamykać i przez pozostałe 11 miesięcy doić kase z ludzi tak? Bo kto będzie jeździł na trening z Krakowa do Warszawy np ?
Tak, możesz. Ale trzeba w takiej sytuacji wychodzić z założenia, że klienci nie będą czytać umów.

Powrót