Umowa z PLusem przez telefon. Kara.

• Autor wątku Autor wątku pawelek16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelek16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!

Mój znajomy dostał telefon z Plusa. Była tam mowa o umowie, z nowy telefonem. Znajomy wysłuchując wszystkiego zgodził sie na przyjazd kuriera z umową. Ten przyjechał, zostawił umowę, ale telefonu nie dostarczył. Podpisał tą umowę. W regulaminie był zapis, ze telefon zostanie dostarczony w ciągu 7 dni. Telefon nie został dostarczony, znajomy sie zdenerwował i jak w końcu przysłali telefon nie odebrał przesyłki. Jeszcze przed odebraniem telefonu 19.03 dostał rachunek do zapłaty w kwocie 86zł. Później w kwietniu(18) dostał kolejny tym razem w wysokości 36 zł. W maju (19) przyszedł kolejny rachunek na kwotę 86 zł. Żadnego z rachunków nie zapłacił. Dzisiaj dostał list, z rachunkiem ma kwotę... 1000 zł. Co może zrobić? Jest jeszcze jakaś deska ratunku? :roll:

Na mój gust, to 'lipa' ;-)

Po pierwsze: czy jest jakieś uprawdopodobnione usprawiedliwienie, dlaczego nie odebrał telefonu?

Po drugie: dlaczego nie płacił rachunków, skoro się do tego zobowiązał podpisując umowę?

Po trzecie: z czego wynika kwota 1000 zł do zapłacenia? Jeśli ta kwota jest zawarta w umowie, bądź regulaminie, to ten zapis obowiązuje (jeśli oczywiście kolega miał wgląd w regulamin przed podpisaniem umowy)...

Po pierwsze, za późno dostał telefon...

Po drugie,podpisując umowę był przekonany wg cennika ze będzie płacił 5 zł abonamentu, a nie 36.

Po trzecie, domyślam się, że ta cena jednak była w regulaminie.

Podałeś w dalszym ciągu za mało szczegółów, jednak już teraz mogę sądzić, że kara została naliczona prawidłowo...
Pozdrawiam!

nie znam się za bardzo na prawie, ale mi się wydaje że tu chodzi o karę umowną. Skoro podpisał umowę, to już jego sprawa co zrobi, ma pewne warunki do spełnienia, sieć ma swoje i tyle. Umowa chroni obie strony.
Co do tego że nie odebrał. Jak dla mnie to nie jest jakiś mocny argument że telefon przyszedł po ponad 7 dniach, zdarza się, życie...
Kolejną sprawą jest ten abonament za 5 zł 8) , nie spotkałem się z takim, ale może to jakąś nowa promocja, choć szczerze wątpie.
Pozostaje tylko jak najszybciej się dogadać z operatorem, chyba lepiej płacić te rachunki, niż zapłacić 1000zł kary, ale to już każdy sam decyduje.
Pozdrawiam

Powrót