Umowa z salą - podwyżka inflacyjna

• Autor wątku Autor wątku SunnyDays
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SunnyDays

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć, w umowie z salą na organizację uroczystości jest poniższy zapis:
"Podane ceny mogą ulec zmianie w oparciu o wskaźnik inflacji w danym roku kalendarzowym w oparciu o ogłoszenie Prezesa GUS i ewentualne podwyżki przez Ustawodawcę"

1. Czy w rozumieniu takiego zapisu procent podwyżki będzie liczony z miesięcy styczeń - lipiec (jeszcze nie ogłoszono danych z sierpnia)?
2. Czy jest jakiś czas ile wcześniej sala powinna poinformować o wysokości podwyżki? Do uroczystość zostało kilka dni, od tygodnia właściciel sali mówi, że zaraz wyśle informację, jednak dalej nic nie wiadomo.
3. Czy przy takiej zmienia powinie zostać sporządzony aneks do umowy?

SunnyDays napisał:
Cześć, w umowie z salą na organizację uroczystości jest poniższy zapis:
"Podane ceny mogą ulec zmianie w oparciu o wskaźnik inflacji w danym roku kalendarzowym w oparciu o ogłoszenie Prezesa GUS i ewentualne podwyżki przez Ustawodawcę"

1. Czy w rozumieniu takiego zapisu procent podwyżki będzie liczony z miesięcy styczeń - lipiec (jeszcze nie ogłoszono danych z sierpnia)?
2. Czy jest jakiś czas ile wcześniej sala powinna poinformować o wysokości podwyżki? Do uroczystość zostało kilka dni, od tygodnia właściciel sali mówi, że zaraz wyśle informację, jednak dalej nic nie wiadomo.
3. Czy przy takiej zmienia powinie zostać sporządzony aneks do umowy?

Ten zapis nie mówi nic poza tym, że druga strona ma prawo podwyższyć ceny w oparciu o wskaźnik inflacji w danym roku. Kwestia w jaki sposób (czy na podstawie wskaźnika z lipca, stycznia czy z maja) i kiedy to zrobi (jutro czy za tydzień) powinna zostać wpisana w umowie. Jeśli nie zostało to w umowie określone to w mojej ocenie właściciel sali może to zrobić tak jak uważa.
Zmiana ceny nie wymaga aneksu. Jest to jednostronne uprawnienie właściciela sali wynikające z umowy i nie wymagające zgody drugiej strony.

Sorry, że to napisze ale nie rozumiem dlaczego ludzie najpierw podpisują umowy a później pytają o ich interpretację, zamiast skonsultować ją z prawnikiem przed podpisaniem…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuję za informację. Jeśli chodzi o wysokość podwyżki to po prostu byłem ciekawy jak to wygląda, a co do daty kiedy ma to zrobić, to faktycznie przy podpisywaniu o tym nie pomyślałem. Po prostu zaufałem, że jeśli termin płatności jest w dniu imprezy to informacja o finalnej kwocie do zapłaty zostanie podana trochę wcześniej a nie np. 1h przed uroczystością.

Powrót