Umowa z "samym sobą"

• Autor wątku Autor wątku pannass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pannass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
W jaki sposób prezes spółki z o.o może pracować w tej spółce legalnie na umowę o pracę np. na stanowisku dyrektora ds........ Wiadomo, że nie może podpisać umowy ze sobą, ale czy np. może podpisać umowę z innym udziałowcem, jako pracodawcą albo po prostu na zgromadzeniu wspólników powołać pełnomocnika "spoza spółki", który będzie stroną tej umowy jako pracodawca?

Spółka podpisuje umowę z prezesem i daje mu etat dyrektora. I to spółka jest tutaj stroną umowy. A polecenie podpisania umowy wydaje prezes. Najprostsza rzecz na świecie ;)

Ostatnia edycja:
Ale kto się podpisze na umowie jako pracodawca? Być może jest to bardzo proste, ale ja nie do końca to rozumiem.

Pełnomocnik ustanowiony przez zgromadzenie wspólników, 210 ksh, temat jest wywałkowany doszczętnie, wystarczy zapytać googla i jest milion artykułów na ten temat.

SolC napisał:
Pełnomocnik ustanowiony przez zgromadzenie wspólników, 210 ksh, temat jest wywałkowany doszczętnie, wystarczy zapytać googla i jest milion artykułów na ten temat.

Wydaje mi się, że tem artykuł nie dotyczy zaprezentowanej sytuacji. Dajmy na to, że prezesem jest Kowalski. I umowę o bycie członkiem zarządu faktycznie podpisuje z nim, prezesem, pełnomocnik. A umowę o etat może z tym Kowalskim podpisać po prostu spółka, podpis może złożyć każda upoważniona osoba w tym sam prezes Kowalski.

SolC napisał:

Czytałam o tym, ale czytałam też inne rzeczy sprzeczne ze sobą i już zgłupiałam.

Qwarrttet napisał:
Wydaje mi się, że tem artykuł nie dotyczy zaprezentowanej sytuacji. Dajmy na to, że prezesem jest Kowalski. I umowę o bycie członkiem zarządu faktycznie podpisuje z nim, prezesem, pełnomocnik. A umowę o etat może z tym Kowalskim podpisać po prostu spółka, podpis może złożyć każda upoważniona osoba w tym sam prezes Kowalski.

Nie zajmuje się prawem handlowym ani innym prawem, ale wydaje mi się to po prostu dziwne, że prezes może się podpisac jako pracownik i pracodawca.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pannass napisał:
Nie zajmuje się prawem handlowym ani innym prawem, ale wydaje mi się to po prostu dziwne, że prezes może się podpisac jako pracownik i pracodawca.

Nie może. Takie umowy posiadają wadę. W innym przypadku członkowie zarządu mogliby ze sobą zawierać umowy bez wiedzy pozostałych.

Rozwiązanie jest proste. Wystarczy, że zarząd upoważni osobę / ustanowi pełnomocnika np. księgową, do zawierania umów z członkami zarządu.

HP LaserJet napisał:
Rozwiązanie jest proste. Wystarczy, że zarząd upoważni osobę / ustanowi pełnomocnika np. księgową, do zawierania umów z członkami zarządu.
Nie zarząd a zgromadzenie wspólników jeżeli już

Ostatnia edycja:
Qwarrttet napisał:

HP LaserJet napisał:

Panowie, jak nie macie pojęcia, to się nie wypowiadajcie może? To jest abecadło, udzielacie błędnych porad w temacie, który jest naprawdę oczywisty.

Dobrze, czyli poprawnie będzie, jeśli zgromadzenie wspólników ustanowi pełnomocnika, którym będzie osoba spoza tego zgromadzenia i ona będzie stroną umowy? TAK?

Art. 210 ksh.
Może to być osoba ze zgromadzenia.

Powrót