Umowa z UP z dofinansowaniem a ciąża,konsekwencje ?

• Autor wątku Autor wątku alicjja81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicjja81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam 2 tyg temu dostałam umowę na 24 mies oczywiście z UP z dofinansowaniem na mnie. Teraz dowiedziałam się , że jestem w 10tyg :o ciąży czy jeżeli po 2 tyg od zawarcia umowy pójdę na zwolnienie z powodu zagrożonej ciązy to pracodawca może w jakiś sposób zerwać ze mną umowę skrócić ją czy będę zatrudniona przez te 24 mies ? I czy przysługują mi wszystkie ulgi zwolnienia ,wychowawcze ? Bardzo proszę o pomoc ?

Jeśli chodzi o refundację części wynagrodzenia..., pracodawca może, ale nie musi zatrudnić na Twoje miejsce osobę na zastępstwo. Umowa z Tobą nie zostanie rozwiązana. Podpisałaś umowę o pracę więc obowiązują przepisy Kodeksu pracy: prawo do urlopu macierzyńskiego, itd.

Czyli nie muszę mieć przepracowanych 33 dni by iść na zwolnienie? Mogę iść po 2-3 tygodniach od zawarcia umowy?

Dziękuję bardzo za pomoc. Dodam, że jest to dofinansowanie osób do 30 roku życia.

Czyli co po porodzie? Koniec umowy?

chyba umiesz liczyć, ciąża ok 8 m-cy, macierzyński rok, poźniej urlop wypoczynkowy

Proszę mnie zrozumieć martwię się co będzie z pracą bo nie chciałbym jej stracić a po tej 2 letniej umowie, z moich wyliczeń wyszło że zdążę wrócić przed upływem tej 2 letniej umowy i wtedy już chyba tylko od szefa będzie zależeć czy mi ją przedłuży :-(

być może przez te 2 tygodnie pracy zdołałaś się wykazać jako wspaniały pracownik jednak w ciągu 2 lat nieobecności pracodawca może odpowiedniejszego pracownika

A jak to będzie z płatnością u mnie? Na zwolnieniu 100% a na macierzyńskim 80 %? To płaci ZUS czy szef (ma powyżej 20 pracowników

Powrót