Umowa zawarta na odległość - wadliwy towar

• Autor wątku Autor wątku makcis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makcis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam serdecznie,

chciałbym opisać swoją sytuację:

otóż dokonałem zakupu przez internet w sklepie morele.net (Kraków). Zakup dotyczył produktu gamepad X360 do którego dołączona została płyta CD (ze sterownikami) w papierowej kopercie. Po odebraniu towaru we wrocławskim netPunkcie udałem się do domu. Po rozpakowaniu towaru okazało się, że płyta jest zupełnie pęknięta.

Moje pytanie jest takie, czy mogę bezproblemowo odstąpić od umowy i poprosić w netPunkcie o zwrot pieniędzy? Naprawdę, nie chcę bawić się w reklamacje i inne tego typu rzeczy (wiem z doświadczenia ile trwa taka zabawa). Wolę po prostu dokonać zakupu w innym sklepie.

Czy w tym przypadku obowiązuje standardowe prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość?

Konsument może odstąpić od umowy w ciągu 14 dni, składając przedsiębiorcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Może je złożyć na formularzu albo w innej, najlepiej pisemnej formie i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Możesz też złożyć je osobiście w lokalu przedsiębiorcy, za potwierdzeniem dostarczenia. Umowę taką uważa się za niezawartą. Przedsiębiorca nie później niż w ciągu 14 dni od dnia złożenia oświadczenia musi zwrócić konsumentowi dokonane przez niego płatności.
Podstawa prawna ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów z dnia 2 marca 2000 roku.

A czy taką umowę można unieważnić bezpośrednio w netPunkcie, gdzie towar został przeze mnie odebrany osobiście?

Wyślij oświadczenie o odstąpieniu od umowy do przedsiębiorcy tzn na Kraków.

makcis napisał:
czy mogę bezproblemowo odstąpić od umowy i poprosić w netPunkcie o zwrot pieniędzy?
Na bezproblemowe odstąpienie to nie nastawiałbym się, bo odebrałeś rzecz "bez zastrzeżeń", a zwrócisz z uszkodzoną płytą.

Czyli wygląda chyba na to, że każdy produkt trzeba oglądać przed jego zakupieniem czy wszystko gra...

Powrót