Umowa zawarta przez internet - skan podpisu a ważność umowy

• Autor wątku Autor wątku spider86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spider86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, pytanie dotyczy właśnie umowy zawartej przez internet.

A mianowicie dotyczyła ona oprawy muzycznej wesela, które miało odbyć się za rok 9.10.2017, czyli jeszcze kupa czasu.

Niestety wesele nie odbędzie się, co za tym idzie oprawa muzyczna jest nieaktualna.

Konkretnie chodzi mi o to, że umowa została zawarta po przez internet i pocztę elektroniczną.
Dostałem mailem wzór umowy, którą wydrukowałem, wypełniłem i podpisałem. Następnie została ona zeskanowana i odesłana na mail wykonawcy usługi.

On zrobił to samo, czyli wydrukował umowę, podpisał, postawił pieczątkę firmy, zeskanował i odesłał do mnie.

Usługa była wyceniona na kwotę 2950zł.
Był też ustalony zadatek w kwocie 500 zł płatny w innym terminie, niż data zawarcia umowy.

Pan zadzwonił i upomniał się o zadatek, z tym, że umowa została wypowiedziana mailowo.

Co jeśli umowa była zawarta w taki sposób jaki opisałem ?? czyli były to kopie, a nie umowa spisana ręcznie.

Znalazłem w sieci coś takiego :

" Skan podpisu nie spełnia wymagań formy pisemnej, zatem w takiej sytuacji nie możemy powiedzieć, że została zachowana forma pisemna, która dla umowy o przeniesienie praw autorskich wymagana jest pod rygorem nieważności."

Co z kwestią zadatku ??

Z góry dzięki za odpowiedź

spider86 napisał:
Konkretnie chodzi mi o to, że umowa została zawarta po przez internet i pocztę elektroniczną.
Dostałem mailem wzór umowy, którą wydrukowałem, wypełniłem i podpisałem. Następnie została ona zeskanowana i odesłana na mail wykonawcy usługi.

On zrobił to samo, czyli wydrukował umowę, podpisał, postawił pieczątkę firmy, zeskanował i odesłał do mnie.

I uważasz,ze umowa jest nieważna, otóż nie. Należy zapłacić.

Kanas napisał:
Przepada. Jednak jak rozumiem, nie został jeszcze wypłacony drugiej stronie ?

Nie został wpłacony stronie, która miała wykonać usługę, gdyż wesele nie odbędzie się.

loco1 napisał:
O co zatem pytasz?

O to czy na podstawie tak zawartej umowy,czyli mailowo i na podstawie kopii mam obowiazek uregulowania kwestii zadatku.
Umowa nie byla zawarta w formie pisemnej i nie mialem nawet okazji widziec sie z uslugodawca poniewaz bylo to ustalone na odleglosc, a podpisy na umowach to kopia i nie spelniaja warunkow podpisu elektrycznego.

LeszsekS napisał:
Cytat:
Napisał/a spider86
... Umowa nie byla zawarta w formie pisemnej ...
Została zawarta, wszak sam napisałeś:
Cytat:
Napisał/a spider86
... którą wydrukowałem, wypełniłem i podpisałem. ...

O Jezu... Jaka bzdura. Odesłałbym do komentarza choćby do art. 78 KC, ale nawet nie ma takiej potrzeby. Wystarczy poszukać w google. Proszę uprzejmie nie wprowadzać w błąd.

Zacytuję Ciebie samego
Używaj więc tej inteligencji do interpretowania - przyznaję - skrótowo wyrażonych myśli, a nie się czepiasz.
Przepis prawny:
Art. 73. [§ 1. Jeżeli ustawa zastrzega dla czynności prawnej formę pisemną, czynność dokonana bez zachowania zastrzeżonej formy jest nieważna tylko wtedy, gdy ustawa przewiduje rygor nieważności.]
<§ 1. Jeżeli ustawa zastrzega dla czynności prawnej formę pisemną, dokumentową albo elektroniczną, czynność dokonana bez zachowania zastrzeżonej formy jest nieważna tylko wtedy, gdy ustawa przewiduje rygor nieważności. > obowiązuje od 8 września br.
§ 2. Jeżeli ustawa zastrzega dla czynności prawnej inną formę szczególną, czynność dokonana bez zachowania tej formy jest nieważna. Nie dotyczy to jednak wypadków, gdy zachowanie formy szczególnej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej
Tutaj nie ma wymogu zachowania formy pisemnej.

PS.
Jeśli zamierzasz trollować to daj sobie spokój.

Ostatnia edycja:
Umowa nie została zawarta w formie pisemnej - wbrew temu co napisałeś w poście #9. Kropka.

P.S. Przyznaję, że swoim zachowaniem i uwagami sprowokowałeś mnie do czuwania nad treścią Twoich postów, ale myślę, że summa summarum będzie to korzystne dla tego forum, gdyż wpłynie na poziom prezentowanych na nim wypowiedzi. Moje uwagi będą bowiem - jak dotychczas zresztą - w 100% merytoryczne.

Cytat powinien brzmieć:
spider86 napisał:
... Umowa nie byla zawarta ...
Faktem jest, że cytat w poście #9 jest za długi, a niestety oczywisty tutaj brak rygoru formy pisemnej uśpiło moją czujność lecz przecież Ty w swojej przenikliwości łatwo zauważyłbyś ten prosty fakt gdybyś nie wolał wybrać formy zaczepki.
Po raz kolejny w swoich postach nie odnosisz się do treści zapytania lecz uogólniasz wzbudzając zbędną dyskusję. Dalsze takie postępowanie potraktuję jako trollowanie.

Umowa została zawarta.

Ostatnia edycja:
***proszę usunąć dane wrażliwe a dopiero umieszczać umowę. mod***

Proszę się nie sugerować tym, że nie ma podpisu wykonawcy, ponieważ nie mogę znaleźć umowy na której jest podpis wykonawcy i pieczątka firmowa.

Ani ja na swojej kopii nie mam oryginału podpisu wykonawcy, tak samo on na swojej mojego.
Wszystko odbyło się za pośrednictwem poczty elektronicznej i skanera.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zawarłeś umowę. Niedotrzymanie jej może implikować roszczenia odszkodowawcze.
kc art. 471.

Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Kwestia zadatku nie istnieje.

loco1 napisał:
Zawarłeś umowę. Niedotrzymanie jej może implikować roszczenia odszkodowawcze.

Kwestia zadatku nie istnieje.

Dziękuję loco1 za odpowiedź i pomoc.
Czyli pisząc "Kwestia zadatku nie istnieje" mam rozumieć, że nie mam obowiązku uregulowania tego, ponieważ ślub się nie odbędzie ?? a wykonawca został o tym poinformowany.

Powrót