umowa zawarta w Polsce - czy jest ważna w Kanadzie?

• Autor wątku Autor wątku ArturEM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArturEM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Kilka zdań słowem wstępu: jestem właścicielem firmy budowlanej w Polsce. Dostałem propozycje kontraktu w Kanadzie. Nie mogę jednak wykonywać pracy w Kanadzie pod własną firmą (wymagana firma założona w USA - jest to kontrakt rządowy, a czasu do wyjazdu niewiele). Na wyżej wymieniony kontrakt jedzie również inna osoba z Polski (posiadająca firmę w USA, własne zasoby ludzkie i wszelkie stosowne pozwolenia itp), zatem wykonywałbym kontrakt razem ze swoimi ludźmi jako pracownicy tej osoby.
Moje pytania są następujące:
1. w jaki sposób uregulować kwestie prawne między mną a ww osobą
2. czy umowa z zaznaczonym podziałem zysków, spisana w Polsce i parafowana również przez notariusza będzie ważna w Kanadzie? (żeby na miejscu nie okazało się, że nie dostane swojej części pieniędzy, gdyż np umowa między nami z jakichś powodów jest nieważna).
3. w jaki sposób spisać umowę, żeby nie obudzić się później z przysłowiową "ręką w nocniku"?
Proszę o rady i podpowiedzi. Z góry bardzo dziękuję.
Artur.

Nie jestem prawnikiem ale mam firmę w kanadzie. Co mogę poradzić to spisać umowę "kontraktora" w polsce a natychmiast po przyjeżdzie do kanady udać się do konsulatu polskiego i potwierdzić konsularnie tą umowę na wykonanie pracy-projektu aby nabrała wierzytelności tu w Kanadzie. Zresztą może pan, probować pisać lub dzwonić do konsulatu.
Google - polski konsulat w toronto.
powodzenia
ja mam odwrotną sytuację i szukam porady :(

Powrót