Umowa zbycia udziałów ??

• Autor wątku Autor wątku broda1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

broda1977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
jest zakończone postpeowanie -prawomocny wyrok i podział jego pomiędzy 3 osoby, czyli po 1/3, dotyczy to gospodarstwa z budynkami

i moje pytanie czy jeden z spadkobiorców może poprzez umowe zbycia udziałów jakie zostały określone w postanowieniu sądu przenieść poprzez umowę daroiwizny (notarialnie) na druga osobę bez zgody trzeciej???

Mam podobne pytanie :
na drodze zakończonego postępowania spadkowego wraz z bratem staliśmy sie współwłaścicielami zabudowanej działki. Teraz brat chciałby przekazać swój udział jednemu ze swoich synów. Jak to zrobić najprościej, najszybciej i bez wchodzenia w kosztowne procedury podziału nieruchomości etc.

Do broda1977.Technicznie jest to możliwe bez zgody tej osoby o ile majątek można tak podzielić aby 1/3 majątku osoby 3 była możliwa do wydzielenia.
Inna sprawa taka czy osoba 3 życzy sobie aby 2/3 majątku nleżały do 1 osoby.
Do Andrzej W.
Powinieneś założyć osobny temat a nie pisać w tym samym wątku bo Twoja sprawa jest inna. odp. U notariusza sporządzić trzeba umowę darowizny i sprawa załatwiona.Inna sprawa czy zależy Tobie na działce ziemi o ścisłym oznaczeniu geodezyjnym. Jeżeli notariusz nie będzie wiedział co chcesz przekazać to pomyśl co on napisze w akcie notarialnym.

Dzięki Adamie.
PS. Przepraszam, ale jako absolutnemu laikowi prawniczemu te dwie sprawy wydawały mi sie podobne dlatego nie zakładałem osobnego wątku - na przyszłość będę bardziej uważny ;)

Powrót