Umowa ze spółdzielnia - działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku merci220
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merci220

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Dwa lata temu wzięłam dotację na otwarcie dzialalnosci gospodarczej. Urzad Pracy kazał zgłosić ten fakt społdzielni mieszkaniowej, która musiała zgodzić się na to, żeby działalność była tu zarejestrowana. Zgoda została wydana, jednak spółdzielnia nalicza co miesiąc opłatę za fakt, że moja firma jest tu zarejestrowana ( działalnosc prowadze poza domem) . Dodam, że jest to jedyna spółdzielnia w mojej miejscowości, która coś takiego nalicza. Musiałam podpisać umowę, która to reguluje.
Nie ukrywam, że chciałabym się od tego uwolnić. Złożyłam wypowiedzenie, kazano wykasować dane z Ceidg, w międzyczasie miałam na miesiąc zawieszoną dzialanosc, obecnie działalność znów prowadzę. Od pewnego czasu faktury nie przychodzą, ale domyślam się, że mimo, że umowę wypowiedziałam, ona dalej trwa i kiedyś te faktury dostanę .

Jak będzie wyglądała prawnie sytuacja, gdy zamknę firmę i założę ją ponownie pod inną nazwą ( i tak nazwę chciałam zmienić). Czy będzie to oznaczało, że tamta umowa jest nieważna? Fakt faktem NIP będzie ten sam, ale prawnie nie będę już chyba tą firmą, z którą Spółdzielnia podpisała umowę? Czy się mylę?

Powrót