Umowa ze STOART

• Autor wątku Autor wątku jootta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jootta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
A ja mam pytanie. Do mnie też przyszła umowa ze STOART, prawie nakaz podpisania jej .Z łagodnym potraktowaniem za minione lata, jeżeli wciągu kilku dni ją podpiszę. Prowadzę studio tańca nowoczesnego. Nie posiadamy radia ani telewizora i nie wykorzystujemy muzyki żadnego z polskich wykonawców, ponieważ taka nam akurat nie pasuje. Wiec jeśli nie wykorzystuję jej to dlaczego mam płacić? Z tego co widziałam na stronie STOART mówi się o "wszystkich " ogólnie wykonawcach ale przecież tam nie ma wykonawców zagranicznych. Budzi to moją wątpliwosć oraz manipulowanie słowem. Może ktoś wie coś na ten temat? Z góry dziekuję za odpowiedź.

OZZ, a w tym i STOART, w ogólności reprezentuje wykonawców, którzy zgodzili się powierzyć tym instytucjom ochronę swoich praw pokrewnych do artystycznych wykonań (lub innych praw pokrewnych czy praw autorskich). Więc tylko dla tych wykonawców STOART może w takim przypadku pobierać tantiemy (inaczej może być w przypadku odtworzeń w radiu czy TV). Z tym, że mogą to być zarówno wykonawcy polscy, jak i zagraniczni. Polscy wykonawcy są reprezentowani z uwagi na umowy, które każdy z nich podpisuje ze STOART-em, zaś zagraniczni na mocy umów o wzajemnej reprezentacji pomiędzy STOART-em a innymi, odpowietrzającymi mu organizacjami na świecie.

Nota bene, korzystając w swojej szkole z utworów muzycznych, powinnaś to robić wyłącznie za pozwoleniem właścicieli praw autorskich oraz właścicieli praw pokrewnych do tych utworów, chyba, że korzystasz z muzyki free. Tak więc nie tylko STOART, ale i ZAiKS, ZPAV lub inni mogą zapukać...

Powrót