umowa zlecenia - jak ją mogę wrozwiązać?

• Autor wątku Autor wątku campione
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

campione

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracuję od 7 maja na umowę zlecenia do końca tego roku, do moich zadań należy archiwizacja dokumentów. Chcę rozwiązać tą umowę z dniem 31 maja ponieważ dostałem lepszą ofertę pracy w innym mieście. Czy pracodawca może mi nie pozwolić wypowiedzieć tej umowy, bo nie dokończyłem zleconego mi zadania? Czytałem również, że jeżeli zalecenie jest odpłatne zleceniobiorca ma pokryć ewentualnie wyrządzone szkody i zwrócić koszty. Tylko, że ja szkód żadnych nie narobiłem i nie naraziłem pracodawcy na żadne koszty. I czy muszę podawać powód rozwiązania takiej umowy?? Czy znalezienie nowej pracy jest ważnym powodem???

Nie jest to temat prawa pracy, Pan nie jest pracownikiem i nie ma Pan pracodawcy tylko zleceniodawcę.
Proszę przeczytać co na temat rozwiązania umowy zostało zapisane w umowie którą Pan podpisał.
Jeśli Pan nie wykonał zlecenia i zerwie umowę, wówczas zleceniodawca ma prawo obciążyć Pana wszelkimi kosztami jakie poniesie, aby zlecenie było wykonane przez kogoś innego.
Podobny temat był już omówiony na forum - proszę poszukać.

kosztów akurat pracodawca czy też zleceniodawca względem mnie żadnych nie poniósł. Jestem studentem i nie mam ukończonych 26 lat, więc nie opłaca za mnie składek. Poza tym nie zapewnił mi własnego miejsca pracy, komputera czy nawet krzesła ergonomicznego. Oczywiście przez ten czas wykonywałem szereg innych pracy biurowych bieżących a nie zajmowałem się tym co mam w umowie.
Więc czy powodem wypowiedzenia tej umowy może być to, iż znalazłem lepszą pracę w innym miejscu i czy jest jakiś okres wypowiedzenia (nie mam nic takiego w umowie zapisane).

Umowa zlecenia może być w każdej chwili wypowiedziana przez każdą ze stron. Jeżeli czyni to dający zlecenie powinien zwrócić poniesione przez drugą stronę wydatki, a w razie odpłatnego zlecenia uiścić odpowiednią część wynagrodzenia. Jeżeli umowę wypowiada przyjmujący zlecenie odpłatne, bez ważnego powodu, odpowiada wobec drugiej strony za powstałą z tego tytułu szkodę.
Znalezienie innego zatrudnienia, czy brak krzesła może nie być ważnym powodem do wypowiedzenia tej umowy.

A może warto spróbować porozumieć się ze zleceniodawcą zamiast w konflikt iść...

Powrót