Umowa zlecenia - okres pracy

• Autor wątku Autor wątku cbf.lucas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cbf.lucas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Jestem zatrudniony w firmie na umowę zlecenie. Umowę podpisałem 10.02.2007r. na okres 7-dmiu miesięcy po którym miała być podpisana kolejna umowa.
Jednak postanowiłem odejść z tej firmy (o czym pracodawca został poinformowany 2 tyg. wcześniej) i moje pytanie brzmi czy 9.09 czy 10.09 jest to ostatni dzień w jakim powinienem się stawić do pracy?
Dziękuję za odp.

Pozdrawiam,
Łukasz

moim zdaniem 10.09, inaczej byłoby gdyby to była umowa o pracę - wtedy 09.09

Może tak:
Pierwsza umowa zlecenia jaką podpisałem z tą firmą była datowana na 10.10.06r. i tego samego dnia zacząłem tam pracować. W lutym (dokładnie 10.02.2007r.) podpisaliśmy nową umowę i tego dnia też normalnie pracowałem. Czy nie powinno być tak, że ostatni dzień pracy to 9-ty?

Podam może przykłady jak to rozumiem:
Jeżeli pracować mam powiedzmy 1 tydzień czyli od poniedziałku do poniedziałku to pracuje tylko do końca niedzieli, gdyż kolejny poniedziałek byłby 8-smym dniem pracy (podobnie ma się sytuacja np. z 1 miesiacem pracy - od 1. do 30./31.) - zgadza się?

Drugi przykład:
Jeżeli kupuję bilet miesięczny w komunikacji miejskiej to nie mam go ważnego od dnia zakupienia do tego samego dnia miesiąca następnego, tylko do dnia poprzedzającego do godz. 24:00 - zgadza się?

PS. A tak w ogóle, jako że jestem na umowie zlecenia to nie mogę wypowiedzieć umowy w każdej chwili? Powiedzmy, że poinformuję przełożonego, że 8.09 to mój ostatni dzień pracy? Jest to firma handlowa sprzedająca sprzęt komputerowy, więc nie mam żadnych zobowiązań co do wykonania jakiś ustalonych czynności czy coś w tym stylu.

Powrót