Umowa zlecenia + Renta rodzinna wojskowa a wysokość zajęcia

• Autor wątku Autor wątku essem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

essem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Chciałbym uzyskać informację jak wyglądają maksymalne kwoty zajęcia komorniczego, jestem osobą pracującą na umowie zleceniu przedłużanej regularnie co miesiąc otrzymując kwotę netto około 1400zł oraz pobieram wojskową rentę rodzinną w wysokości około 600zł miesięcznie.

Komornik zajął mi 50% pensji oraz 190zł (?) renty rodzinnej jednocześnie nie otrzymałem od komornika żadnego pisma potwierdzającego wysokość zajęcia, informację o zajęciu pensji otrzymałem od pracodawcy a wysokość zajęcia renty zauważyłem dopiero w momencie wpłynięcia jej na konto.

W związku z tym chciałbym dowiedzieć się czy wysokość potrąceń jest zgodna z przepisami? Kwoty jakie pozostały mi po potrąceniach nie pozwalają nawet na opłacenie mieszkania. Czy komornik może jednocześnie zająć pensje oraz rentę ? Czy zgodnie z przepisami nie powinienem otrzymać informacji od komornika o wysokości zajmowanych dóbr? Na jakiej podstawie wyliczana jest wysokość zajęć(czy po potrąceniach nie powinna zostać mi kwota najniższego wynagrodzenia)?

Czy istnieje możliwość obniżenia zajętych kwot do kwoty pozwalającej na egzystencję :mad: ?

Z góry dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

W tym wypadku bezsprzecznie można zająć 100% wierzytelności z tytułu umowy zlecenie, tzn zawsze można 100% ale w tym przypadku udowadniając jej periodyczność przed komornikiem nie musi przynieść efektu - nie jest jedynym źródłem utrzymania.
Także może być zajęte 50% zlecenia + 25% świadczenia + rachunek/rachunki a potem ruchomości i nieruchomość.
Mógł zająć 100%.
Nie ma ty mowy ani o pensji ani o wynagrodzeniu ani o pracodawcy.
To umowa cywilnoprawna - jest zleceniodawca, zleceniobiorca i zlecenie.
Zgodnie z przepisami komornik odpisy zająć wysyła, a czy je ktoś odbierze i otrzyma to już bez znaczenia.

Jeśli jest to umowa zlecenie, to jak napisał @LLawyer absolutnie nie ma żadnych przeszkód w tej sytuacji do zajęcia nawet 100%.

Tematem osobnym jest, czy jest to umowa zlecenie - umowa zlecenie odnawiana co miesiąc będzie na 90% umową o pracę, tylko inaczej nazwaną - w tej kwestii kodeks pracy jest nieubłagany dla "zleceniodawców".

Komornik tego nie bada, sam się zorientuj, czy nie jest to przypadkiem umowa o pracę.

Powrót