Umowa zlecenie a ciąża

• Autor wątku Autor wątku Daczmara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daczmara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja koleżanka pracowała na umowach zlecenia w jednej firmie przeszło rok (zlecenie było w takiej formie jak praca tylko nie ma za wiele możliwości aby to udokumentowac,) gdy zaszła w ciążę poszła na zwolnienie i od nowego roku nie podpisano z nią kolejnej umowy. Widnieje jako nieubezpieczona, była u prawnika, który miał wysłać specjalne pismo do zleceniodawcy wydała 500zl, a prawnik urwał z nią kontakt. Nie chce teraz się tym denerwować bo za 2 miesiące rodzi. Co można zrobić w tej sprawie? Nie ma nawet siły udać się do zusu

Ale ja nie wiem co prawnik miałby napisać w piśmie do zleceniodawcy.Umowa się skończyła i zleceniodawca nie ma obowiązku jej przedłużać.

Z tego co mi wiadomo kobieta w ciąży nie musi być nigdzie ubezpieczona ma prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej, chroni ją prawo.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Esemka napisał:
ja nie wiem co prawnik miałby napisać w piśmie do zleceniodawcy.
Powinnaś wiedzieć, czego miało dotyczyć pismo sporządzone przez prawnika do zleceniodawcy.

Ja powinnam wiedzieć co wymyślił czyjś prawnik?

Prawnik sporządza pismo zgodnie z tym z czym występuje do niego klient, a nie sam od siebie. Klient powinien kontaktować się ze "swoim" prawnikiem, ponieważ jest to jego sprawa.

Zgadzam się,ale to nie ja jestem jego klientem.

W drugim poście pisałaś w pierwszej osobie "(-) ja nie wiem co prawnik miałby napisać w piśmie do zleceniodawcy". Zrozumiałam, że jest to Twoja sprawa, a nie kogoś innego. Teraz wszystko się wyjaśniło.

Powrót