Umowa zlecenie a dobrowolne odprowadzanie składek

• Autor wątku Autor wątku leparkour
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leparkour

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam mam takie pytanie otóż moja partnerka pracuje w firmie na umowe zlecenie lecz dobrowolnie odprowadza składki. Z racji tego że jest w ciązy planuje iść na urlop w 4 miesiącu ciąży. Sytuacja wygląda następująco, partnerka pracowała około 1.5 roku w danej firmie przez większość czasu miałą zwykła umowę zlecenie + status ucznia. Od paru miesięcy posiada umowę zlenie z dobrowolną chęcią odprowadzania składek. I teraz pytanie czy jak pójdzie na l4 macierzyńskie za jakieś 3 miesiące to czy pracodawca będzie mógł ją zwolnić bez podstawnie ? Jak to wyglada z prawnego punkty widzenia. Przez jaki okres będzie jej się należało l4 macierzyńskie.

I teraz pytanie czy jak pójdzie na l4 macierzyńskie za jakieś 3 miesiące to czy pracodawca będzie mógł ją zwolnić bez podstawnie ?
"bezpodstawnie"? Na jaki okres zawarta jest umowa?

Umowa jest zawarta na rok. Byla zawierana w pazdzierniku. Jest to umowa zlecenie lecz z dobrowolnym odprowadzaniem skladek. Z tego co wyczytalem to po 90 dniach moze isc na macierzynskie zwolnienie.

Umowa powinna regulować zasady wypowiedzenia umowy. Zleceniodawca może z nich skorzystać. Nie obowiązują tu przepisy kodeksu pracy.

Czyli jak jest umowa zlecenie to kodeks pracy nie obowiazuje ?
Jak pójdzie na macierzyńskiego to mogą ja zwolnić w trakcie tak?

Proszę przeczytać zapisy umowy o rozwiązaniu.
Umowy zlecenia reguluje kodeks cywilny, a nie kodeks pracy. To umowa cywilno-prawna, a nie umowa o pracę.

Powrót