Umowa zlecenie... a dodatkowe godziny

• Autor wątku Autor wątku Festus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Festus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Pracuję w firmie która zatrudnia Mnie na umowę o zlecenie od stycznia.
Pracuję w sklepie jako merczandizing, należy do mnie wyłożenie towaru. Wiadome zawsze to robię, ale czasem nadchodzi koniec miesiąca i przychodzi kierownik sklepu i mówi abym został na inwentaryzację, wiadome liczy się to z dodatkowymi 3-4 godzinami pracy, lecz nie mam za nie płacone, ani w umowie nie mam napisane że mam przychodzić na inwentaryzację.
Co mam w tej sytuacji zrobić?

Inna sprawa to wypowiedzenie które chce złożyć niebawem, rozumiem że jest to okres 2tyg. od złożenia wymówienia?

Czy jest to mój obowiązek czy też nie?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Nie jest to temat prawa pracy.
Przy umowach cywilnoprawnych nie ma ustalanych prawem godzin pracy.
Inna sprawa, że mimo nazwania jej zleceniem, może to być umowa o pracę - wszystko zależy od jej treści. (Patrz art. 22 kodeksu pracy).
Moim zdaniem umowę powinna sprawdzić PIP.

Panie Januszu nie wydaję mi się żeby były tu przesłanki do umowy o pracę -merchindiser (a nie merczandizing) to osoba która wykłada towar danej firmy w wybranym dla siebie czasie, zwykle ustalonym wcześniej z kierownikiem danego działu.

Proponuję zgłosić zleceniodawcy że kierownik każe przychodzić na inwentaryzację i ewentualnie niech za te dodatkowe godziny będzie płacone bądź nie będziesz przychodzić na wezwanie kierownika - bo wydaję mi się że tu zleceniodawcą nie jest kierownik sklepu.

Nie obowiązuje tu dwutygodniowe wypwoiedzenie.

Umowa zlecenia na czas oznaczony może być wypowiedziana przez każdą ze stron w każdym czasie (art. 746 KC).
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 września 2004 r., sygn. akt IV CK 640/03

Powrót