Umowa zlecenie a nieusprawiedliwione obecności

• Autor wątku Autor wątku sylwia_o11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia_o11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem zatrudniona na umowę zlecenie od 03.07.2008 do 03.10.2009. W ciągu 5 miesięcy pracy mam około 20 nieusprawiedliwionych nieobecności. Czy mam obowiązek informować pracodawce, że danego dnia nie będzie mnie w pracy? Czy muszę te godziny odpracowywyać? Czy mam obowiązek usprawiedliwić taką nieobecność? Bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuje.

Aż do znudzenia powtarzam, że prawo pracy nie zajmuje się zleceniami.
Nie ma tu pracodawcy ani pracownika. Są: zleceniodawca i zleceniobiorca i obowiązują zapisy umowy cywilnoprawnej jaką zawarli, oraz art. 734-751 kodeksu cywilnego.
Ponadto należy sprawdzić, czy ta umowa zlecenie, nie jest w rzeczywistości umową o pracę (nazwanie zleceniem nie przesądza), a to można zrobić jedynie znając jej treść.
Temat przenoszę.

1. Umowa o świadczenie usług to nie kwestia prawa pracy.
2. W ogóle nie ma w takiej sytuacji mowy o pracowniku czy pracodawcy.
3. Wszystko zależy od tego jakie postawienia umowy są.
4. W związku z pkt. 3 trzeba się tez zastanowić, czy to nie jest "umowa zlecenie" a zwykła umowa o pracę.

W zwiazku z tym moja Umowa wygląda następująco:
Umowa o świadczenie usług zawarta w dniu 3.07.2008r. w ………. pomiędzy …………….
a………..
§1 przedmiot umowy
Usługobiorca zleca a usługodawca zobowiazuje się wykonac na rzecz usługobiorcy zgodnie z umiowa następujące usługi w zakresie działalności centrum telefonicznego „………….”, które obejumja w szczególności:
1. Czynnosci związane z obsluga telefoniczna akcji przychodzących oraz wychodzących dla klientow uslugobiorcy
2. Czynnosci związane z obsluga telefonicznych dla klientow uslugobiorcy
3. Czynnosci związane z tworzeniem bazy danych dla klientow usługobiorcy
§2 Czas trwania umowy
1. Rozpoczecie wykonania umowy strony ustalaja na dzien 03.07.2008r., a zakończenia na dzien 03.10.2008r.
2. Kazda ze stron może rozwiązać niniejsza umowe w każdym czasie z zachowaniem 7 dniowego terminu wypowiedzenia.
3. Wypowiedzenie winno być dokonane w formie pisemnej i jest skuteczne po 7 dniach, po zakończeniu terminu wypowiedzenia.
4. Uslugobiorca ma prawo rozwiązać umowę za pisemnym powiadomieniem ze skutkiem natychmiastowym – w przypadku wystapienia okoliczności wskazujących, iż przedmiot umowy nie jest wykonany bądź wykonywany nienależycie, w szczególności Uslugi nie SA wykonywane w terminach ustalonych pomiedzy stronami. Uprawnienie do rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym nie przysluguje Uslugobiorcy, jeżeli niewykonanie usług spowodowane było choroba Uslugodawcy – w takim przypadku uslugodawca zobowiązany jest do przedstawienia stosownego zaświadczenia lekarskiego.
§3 Wykonanie umowy
1. Usługodawca może powierzyc wykonanie umowy osobie trzeciej za uprzednia, pisemna zgoda Usługobiorcy. Ponosi wówczas odpowiedzialność za jej dzialania bądź zaniechania jak za wlasne.
2. Strony wzajemnie ustalaja, ze usługi będą wykonywane w terminach ustalonych na bieżąco przez obie strony.
3. Usługodawca zobowiazuje się:
1. Dołożyć najwyższej staranności w wykonaniu umowy
2. Utrzymac w tajemnicy wszystkie informacje uzyskane w związku z jej wykonaniem, w szcegolnosci nie przekazywac ww. informacji innym podmiotom świadczącym usługi w zakresie telefonicznej obsługi klientow; w przypadku naruszenia niniejszego zobowiązania uslugodawca będzie zobowiązany do zaplaty kary umownej w wysokości …., w terminie 7 dni od wezwania przez usługobiorcę
4. Usługobiorca zobowiazuje się przekazac usługodawcy niezbędne wskazowki konieczne do wykonania umowy. Jeżeli umowa będzie wykonywana w siedzibie usługobiorcy, Usługobiorca zapewni uslugodawcydostep do iezbednych pomieszczen materiałów i urządzeń usługobiorcy.
5. Ze strony usługobiorcy odpowiedzialny za rozliczenie wykonania umowy i dokonanie odbioru wykonanych usług odpowiedzialny jest Kierownik Działu Usług Informacyjnych w ………………
§4 Wynagrodzenie
1. Za wykonanie umowy usługobiorca zobowiązuje się zapłacić Uslugodawcy wynagrodzenie w wysokości ….. za kazda godzine wykonywanej usługi
2. Wynagrodzenie zawiera zryczaltowany zwrot kosztow które ponosi Uslugodawca w związku z wykonaniem niniejszej umowy.
3. Wynagrodzenie będzie platne do miesięcznie z dolu, nie pozniej niż do 14 dnia nastepnego miesiąca kalendarzowego. Podstawe wyplaty wynagrodzenia Stanowic będzie pisemna akceptacja (odbiór) przez uslugobiorce raportu zawierającego ilość godzin jaka poswiecono na wykonanie świadczonych usług w danym miesiącu. Ww raport Uslugodawca ma obowiązek przekazac do akceptacji nie pozniej niż do ostatniego dnia danego miesiąca, w którym nastąpiło świadczenie usług.

§5 Postanowienia koncowe
1. Zmiany umowy będą dokonywane za zgoda obu stron w formie pisemnej pod rygorem nieważności w postaci aneksow do umowy
2. W sprawach nie uregulowanych umowa zastosowanie maja przepisy kodeksu cywilnego
3. Spory mogące wynikac w związku z umowa będzie rozstrzygal sąd miejscowo właściwy dla siedziby uslugobiorcy
4. Umowe spisano w dwoch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Prosze wiec o odpowiedz na moje wczesniejsze pytania, oraz czy w zwiazku z rezygnacja zakladu pracy z umowy zlecenia moga zmienic moja dotychczasowa umowe na umowe o prace zatrudniajac mnie przez firme zewnetrzna (posrednika), jezeli istnieje mozliwosc pracy na umowe o prace w dotychczasowej firmie. Czy przejscie na umowe o prace przez posrednika moze byc na gorszych warunkach, tzn. nizsze wynagrodzenia. Bardzo prosze o szybka odpowiedz.

Witam serdecznie.
Mam podobny problem,proszę o odpowiedz.

Zrozumcie, że prawo pracy nie ingeruje w to, kogo, na jakich warunkach i na jaki okres pracodawca zatrudnia (dopóki są przestrzegane przepisy prawa).
To pracodawca decyduje, czy kogoś zatrudni na czas określony, czy też nieokreślony, a może na okres próbny? To samo dotyczy wynagrodzenia, które nie może być niższe od minimalnego.
Co to za twór "przejście na umowę o pracę przez pośrednika"?
Jeśli ktoś pracuje na umowę zlecenie, to nie jest pracownikiem w rozumieniu kodeksu pracy, tylko zleceniobiorcą. Zlecenie może być rozwiązane w każdej chwili przez każdą ze stron. Jeśli strony się "dogadają", to w każdej chwili mogą zawrzeć umowę o pracę, nie jest do tego potrzebny żaden pośrednik.
Co do wynagrodzenia, to należy je ustalać z przyszłym pracodawcą.

Powrót