Umowa zlecenie a nowy ład

• Autor wątku Autor wątku Ewa De
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewa De

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Pracuje na umowie zlecenie,to moje jedyne źródło dochodu.Mam minimalną stawkę godzinową. Moja pensja nie przekracza 2100 na rękę miesiecznie. Ponadto pobieram 500+ na dziecko. Teraz w styczniu otrzymałam pensje, która była pomniejszona przez nowe przepisy Nowego Ładu. Co mogę zrobić by moja pensja nie była co miesiąc uszczuplana przez Nowy Ład? Wolałabym więcej zarabiać miesięcznie niż dostać zwrot w rozliczeniu rocznym dopiero w 2023. Proszę o pomoc.

Z dniem 8 stycznia 2022 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 7 stycznia 2022 r. w sprawie przedłużenia terminów poboru i przekazania przez niektórych płatników zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych (Dz. U. poz. 28 ).
Rozporządzenie to nie zmienia zasad naliczania zaliczek na podatek dochodowy obowiązujących od 1 stycznia 2022 r. (wprowadzonych Polskim Ładem). Przesuwa ono czasowo pobór zaliczek w wysokości obliczonej według "nowych" zasad, o ile zaliczki te będą wyższe od zaliczek obliczonych według "starych" zasad obowiązujących na dzień 31 grudnia 2021 r.

Mocą tego rozporządzenia przedłużono terminy do pobrania i przekazania zaliczek PIT m.in.od przychodów z umów zlecenia.

Prościej : wszystkie wypłaty po 08.01.2022 powinnaś mieć przeliczone i wypłata powinna być dokonana w kwocie "korzystnej" dla Ciebie (czyli przysługująca ulga z tyt. zwiększonej kwoty wolnej od podatku będzie zrealizowana w ciągu roku, a nie w rozliczeniu rocznym).

Ewa De napisał:
Prościej : wszystkie wypłaty po 08.01.2022 powinnaś mieć przeliczone i wypłata powinna być dokonana w kwocie "korzystnej" dla Ciebie (czyli przysługująca ulga z tyt. zwiększonej kwoty wolnej od podatku będzie zrealizowana w ciągu roku, a nie w rozliczeniu rocznym).
.
Dzięki, a jeśli dostaje wypłatę 10 dnia każdego miesiąca i teraz w styczniu dostałam wypłatę pomniejszona, pracodawca tłumaczy to przepisami Polski Ład to czy dostanę wyrównanie? No i czy w kolejnym miesiącu wypłata znów będzie pomniejszona? Czy musze składać jakiś wniosek u pracodawcy?[/QUOTE]

Być może zleceniodawca wyliczył wcześniej wynagrodzenie, rozporządzenie zostało podpisane 07.01 (piątek) i obowiązuje od 08.01 (sobota). Zapytaj zleceniodawcę czy będzie wyrównanie za wypłatę styczniową.

Dziękuję. Znalazłam też taka inf.
Zleceniobiorca może złożyć do płatnika (a więc zleceniodawcy) pisemny wniosek o niepobieranie zaliczek. „W ten sposób podatnik będzie korzystał w kwoty wolnej już w trakcie roku, a nie dopiero po jego zakończeniu i złożeniu zeznania podatkowego” – czytamy w uzasadnieniu projektu Polskiego Ładu. Trzeba spełnić warunki. roczne dochody podatnika nie mogą przekroczyć 30 tys. zł. Ministerstwo Finansów w odpowiedzi na nasze pytania potwierdziło, że chodzi o dochody zarówno już uzyskane w danym roku, jak i te, których podatnik dopiero się spodziewa „zgodnie ze swoimi przewidywaniami lub w oparciu o rzeczywiste dane”. Zleceniobiorca musi więc zsumować swój rzeczywisty oraz hipotetyczny dochód (rozumiany jako przychód minus koszty podatkowe) i jeśli będzie on wyższy niż 30 tys. zł, nie może złożyć takiego wniosku. W praktyce, jeśli ktoś zarabia co miesiąc na typowej umowie zlecenia ponad 3-3,5 tys. zł brutto (dokładna kwota zależy od indywidualnych kalkulacji) i spodziewa się takiej pensji przez 12 miesięcy w roku, nie spełni tego warunku.
podatnik poza dochodami od zleceniobiorcy nie uzyskuje innych dochodów, od których zaliczki na podatek obliczane są z uwzględnieniem kwoty zmniejszającej. Tego warunku nie spełniają np. ci, którzy poza wykonywaniem zleceń pracują na etacie w innej firmie i złożyli jej standardowy formularz PIT-2 albo też prowadzą działalność. więc jeśli zarabiam prawie co miesiąc max 2000 na rękę spełniam te warunki i czy muszę składać taki wniosek?

Możesz złożyć taki wniosek, ale kontroluj w ciągu roku dochód, jak przekroczysz 30.000 zł to wniosek wycofaj i podatek będzie naliczany. Nie będziesz musiała dopłacać w zeznaniu rocznym.

Kontroluj w ciągu roku dochód, jak przekroczysz 30.000 zł to wniosek wycofaj i podatek będzie naliczany. Nie będziesz musiała dopłacać w zeznaniu rocznym. netto czy brutto?

Podstawa opodatkowania czyli brutto minus zus minus koszty uzyskania przychodu.

Witam.
Chciałbym się podłączyć do tematu. A mianowicie pracuję na zleceniu moje dochody to ponad 10 tyś brutto miesięcznie i księgowa kazała mi złożyć właśnie taki wniosek jak powyżej i jeżeli tego nie zrobię to w przyszłym roku będę musiał zapłacić przy rozliczeniu pita 5-6 tyś. Po mimo złożenia tego pisma i tak brakowało mi do wypłaty.
Proszę o opinię czy dobrze zrobiłem składając te pismo czy powinienem je wycofać.

Powrót