Umowa zlecenie a praca w sobotę

• Autor wątku Autor wątku SQURCZYBYK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SQURCZYBYK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam ! Pytanie może dość banalne ale ja niestety nie znam się za bardzo na tym.. Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od pon do pt czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ? Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc !​

Jak się umówiliście tak będzie, jeśli w umowie nie masz wypisanych konkretnych dni tygodnia w których będziesz świadczył zlecenie to należy przyjść w sobotę jeśli tego oczekuje zleceniodawca.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

A jeśli zleceniodawca będzie tego oczekiwał a ja się nie pojawię w sobotę jakie mogą być tego konsekwencje ?

Jeśli umowa tego nie reguluje to oprócz utraty wynagrodzenia przysługującego za realizację zlecenia danego dnia, to w skrajnych przypadkach zleceniodawca może dochodzić odszkodowania, jeśli poniesie jakieś szkody z tytułu niewykonania zlecenia.

Super to coś już wiem , a mam jeszcze pytanie odnośnie ewentualnego wypowiedzenia takiej umowy , na stronach jest to różnie opisane a więc jeśli mam umowę zlecenie zawartą na określony czas to mogę ją wypowiedzieć w każdym momencie bez poniesienia konsekwencji ?

Mass1910 napisał:
jeśli w umowie nie masz wypisanych konkretnych dni tygodnia w których będziesz świadczył zlecenie to należy przyjść w sobotę jeśli tego oczekuje zleceniodawca.
Można prosić o wskazanie podstawy prawnej takiego stanowiska?

Student Wro napisał:
Można prosić o wskazanie podstawy prawnej takiego stanowiska?
Faktycznie widzę że źle się wyraziłem. W umowie powinny być wskazane warunki wykonania zlecenia (data, czas realizacji, wynagrodzenia etc.), najlepiej jeśli autor przepisze treść umowy słowo w słowo lub wklei treść bez danych osobowych.

Co do wypowiedzenia jak każdą umowę można wypowiedzieć - pytanie czy jest w niej zawarty okres wypowiedzenia.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi,

Mam jeszcze pytanko jeśli chodzi o godziny pracy na umowie zlecenie a więc jeżeli w umowie nie ma konkretnego zapisu że np. muszę pracować po 10-12h to znaczy że mogę np. wyjść po 8h bez konsekwencji ? Pozdrawiam

Możesz wkleić umowę bez danych wrażliwych? Albo przepisać słowo w słowo, bez tego ciężko coś doradzić.

Jasne, dodałem jako załącznik mam nadzieję że będzie dobrze widoczne.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
SQURCZYBYK napisał:
Dziękuje bardzo za odpowiedzi,

Mam jeszcze pytanko jeśli chodzi o godziny pracy na umowie zlecenie a więc jeżeli w umowie nie ma konkretnego zapisu że np. muszę pracować po 10-12h to znaczy że mogę np. wyjść po 8h bez konsekwencji ? Pozdrawiam

Czy przywołana dokumentacja techniczna nie określa cyklu pracy?

Student Wro napisał:
Czy przywołana dokumentacja techniczna nie określa cyklu pracy?

Nie, jestem spawaczem a dokumentacja techniczna to tzw. WPS który określa parametry i inne rzeczy do wykonania możliwie najlepszej jakości spoin tylko tyle. A druga sprawa że bardzo często tej dokumentacji nawet nie ma, ale to już tak na marginesie 8)​

Skoro to jedyne ustalenia a umowa wymaga pisemności zmian, w ogóle nie uregulowaliście czasu wykonywania zlecenia.
SQURCZYBYK napisał:

Możesz wyjść po 8 godzinach.

Gdybym to ja miał taką umowę, szedłbym w kierunku uznania stosunku pracy.
Oczywiście zależnie od mojego zadowolenia z warunków finansowych.

"Gdybym to ja miał taką umowę, szedłbym w kierunku uznania stosunku pracy.
Oczywiście zależnie od mojego zadowolenia z warunków finansowych."

Można troszkę jaśniej bo nie wiem jak mam to rozumieć ?

SQURCZYBYK napisał:
"Gdybym to ja miał taką umowę, szedłbym w kierunku uznania stosunku pracy.
Oczywiście zależnie od mojego zadowolenia z warunków finansowych."

Można troszkę jaśniej bo nie wiem jak mam to rozumieć ?

I przy okazji jako że już wstawiłem zdjęcia mojej umowy to zadam konkretne pytania żeby sprawa była jasna a więc:

1. Czy na podstawie tej umowy gdy mój zleceniodawca zażąda pracy w sobotę to muszę to zrobić czy mogę śmiało odmówić bez poniesienia konsekwencji ?

2. Rozumiem że na podstawie tej umowy nie muszę pracować po 10-12h tylko mogę wyjść po np. 8h ?​

1. Ponieważ z umowy wynika jedynie, że zlecenie ma być wykonywane w okresie od 25.01 do 31.12.2024 r., a jednocześnie umowa nie przewiduje żadnych dni wolnych od jego wykonywania w tym okresie, zatem zleceniodawca jak najbardziej ma prawo wymagać wykonywania umowy codziennie (również w soboty, niedziele i inne święta) w podanym w umowie przedziale czasowym.

Gdyby intencją stron było aby zlecenie było wykonywane wyłącznie od poniedziałku do piątku należało to zawrzeć w umowie.

2. Ponieważ umowa nie określa ile godzin dziennie masz wykonywać zlecenie, możesz wyjść np po 8 godzinach.

Ostatnia edycja:
@Swamp czy takim razie w przypadku 1. W Twojej ocenie autor może bez konsekwencji odmówić pracy w dzień który uzna za stosowny czy nie ?

@SQURCZYBYK poczytaj sobie w internecie o uznaniu stosunku pracy. Odpowiadając na Twoje poprzednie pytanie.

Nie. Zobowiązał się umową do wykonywania zlecenia od 25.01 do 31.12.2024. Z braku innych uregulowań należy przyjąć że zobowiązanie dotyczy całego tego okresu (każdego dnia) i Zleceniodawca może (choć nie musi) chcieć to wyegzekwować.
Natomiast Zleceniodawca nie może narzucić Zleceniobiorcy konkretnej liczby godzin przez które będzie on danego dnia wykonywał zlecenie, w sytuacji gdy umowa tego nie określa.

Powrót