Umowa zlecenie a ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku klementyna789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klementyna789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie.
31.08.2018 zakończyłam stosunek pracy (cały etat, 7 lat pracy, porozumienie stron). Wiem, że po 30 dniach stracę prawo do bezpłatnych świadczeń medycznych, dlatego miałam w planach rejestrację w Urzędzie Pracy. Generalnie jednak teraz nie zależy mi na podjęciu pracy, bo chcę najpierw podreperować zdrowie.
Jedna z firm zaproponowała mi podpisanie umowy zlecenie i wykonanie prostej pracy (zw. z moim hobby czyli sama przyjemność :cool: ). Szef powiedział, że możemy podpisać taką umowę z terminem do końca roku, a on w razie potrzeby (i mojej dyspozycyjności) będzie mi dawał takie małe zlecenia i płacił.
Moje obawy wynikają z faktu, że chodzi o kwoty rzędu 100 zł miesięcznie, a np. pewnie w listopadzie i grudniu nie zarobię nic. Czy w takiej sytuacji nadal będę miała ubezpieczenie zdrowotne? Umowa będzie podpisana do końca roku, ale raczej nie będzie zarobków... Nie chcę, żeby ktoś uznał mnie za oszusta i potem kazał zwracać jakieś koszty świadczeń medycznych.

Proszę o pomoc.

Cześć nie wiem jaki jest teraz stan prawny i dobrze jakby wypowiedział się jeszcze ktoś inny, ale z przedstawionych przez ciebie informacji wynika, że chcesz mieć ubezpieczenie zdrowotne (co jest naturalne :) ) pomimo braku przychodów w danym miesiącu.

Zapewne wiesz, że umowa zlecenia nie jest podstawą zatrudnienia ale umową cywilnoprawną, której nie reguluje kodeks pracy. W związku z tym bardzo ważne jest co na takiej umowie będzie napisane.

Napisałaś, że w kilku miesiącach otrzymasz przychód a w pozostałych prawdopodobnie nie, dlatego domyślam się że wynagrodzenie jest naliczane w systemie prowizyjnym (np. od sprzedaży - brak sprzedaży równa się brak prowizji i przychód zerowy w danym miesiącu) - taka umowa ma już charakter odpłatny i mimo braku przychodów w danym miesiącu masz prawo do ubezpieczenia zdrowotnego.

Zawierając umowę zlecenie, zleceniodawca ma obowiązek zgłosić Cię do ZUS. Tak więc zerowy przychód w danym miesiącu będzie musiał być wykazany w formularzu ZUS RCA (imienny raport miesięczny) - z zerową podstawą składek, to jednak nie ogranicza twoich praw do ubezpieczenia zdrowotnego, gdyż jak wspomniano umowa zlecenia w systemie prowizyjnym ma charakter odpłatny, a brak wypracowanej prowizji w danym miesiącu nie wpływa na twoje prawo do świadczeń zdrowotnych w ramach NFZ.

Oczywiście należy być też ostrożnym, ZUS ma prawo do skontrolowania takiej umowy pod względem zaistnienia przesłanki do objęcia ubezpieczeniem społecznym i zdrowotnym - żeby nie było tak, że umowa ma charakter prowizoryczny (zwarta w celu opłacania jak najniższych składek, bądź wyłudzenia świadczenia) jest to nieuczciwe ominięcie przepisów de facto tak zawarta pozorowana umowa skutkuje na pewno wyłączeniem zleceniobiorcy z ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, a NFZ może później wystąpić o zwrot kosztów poniesionych na wykorzystane świadczenia w czasie trwania umowy.

co prawda nie jestem prawnikiem, ale interesuję się tą tematyką, na pewno warto jeszcze sięgnąć do literatury branżowej kadr i płac lub zasięgnąć innej porady. Na pewno ważna jest treść umowy zlecenia (oczywiście zgodna ze stanem faktycznym), gdyż ona determinuje odpłatny charakter pracy co jest przesłanką do objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym, pomimo braku osiąganych przychodów np. w jednym miesiącu.

Ostatnia edycja:
Powrót