Umowa zlecenie a umowa o dzielo jaka roznica

• Autor wątku Autor wątku Andrzej Gdz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej Gdz

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam !

Mam pytanie ?

Poniewaz mam mozliwosc podjecia pracy ale slyszalem ze ma to byc umowa o dzielo, i tu mam watpliwosci a mianowicie;

1. Jaka jest roznica miedzy umowa zlecenie a umowa o dzielo ?

2. Czy odprowadzane sa zaliczki do ZUSu i Urzedu Skarbowego ?

3.. Czy obie formy zatrudnienia powoduja ze w przypadku pracy przez 12 m-cy a potem zwolnienia bede mogl otrzymac zasilek dla bezrobotnych z Urzedu Pracy ?

Czy pracą na takich umowach ma zastosowanie Kodeks Pracy ?

Andrzej

1. Obie są regulowane prawem cywilnym - nie są to umowy o pracę w rozumieniu Kodeksu pracy. Umowa zlecenie jest umową starannego działania i polega w skrócie na świadczeniu usług. Umowa o dzieło jest umową, gdzie liczy się efekt - czyli wykonanie dzieła.

2. Co do zasady składki ZUS są odprowadzane od umowy zlecenia, a od umowy o dzieło nie. Zaliczki na podatek odprowadzane są w obu wypadkach.

3. Prawo do zasiłku dla bezrobotnych jest uzależnione od obowiązku opłacania składek na Fundusz Pracy. Przy umowie zleceniu taki obowiązek może powstać, jeżeli zleceniodawca jest pracodawcą, a miesięczny przychód zleceniobiorcy stanowiący podstawę składek na ubezpieczenie społeczne przekracza minimalne wynagrodzenie za pracę. Przy umowie o dzieło nie ma składek na Fundusz Pracy więc w żadnym wypadku nie będzie należał się zasiłek dla bezrobotnych.

4. Jak wyżej wspomniałem Kodeks Pracy nie ma zastosowania do tych umów, z wyjątkiem zasady, że kto, będąc pracodawcą lub działając w jego imieniu zawiera jedną z takich umów cywilnoprawnych w warunkach, w których zgodnie z art. 22 §1 KP powinna być zawarta umowa o pracę podlega karze grzywny.

Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz.

Pozdr Andrzej

Powrót