Umowa-zlecenie a urlop rodzicielski

• Autor wątku Autor wątku patola72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patola72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, mam problem w jaki sposób udowodnić w zakładzie pracy męża, który pracuje na umowę zlecenie, że należy mu się urlop rodzicielski.
Aktualnie kończy mi się urlop dodatkowy i chcę wrócić do pracy. Mąż pracuje na umowę zlecenie od września do końca grudnia, jest objęty dodatkowym dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Dzwoniłam do informacji ZUS i tam poinformowano mnie, że może on przejść na urlop rodzicielski gdyż opłaca składkę chorobową. Niestety w zakładzie pracy odmawiają mu takiego prawa twierdząc, że mu się nie należy ponieważ ma umowę zlecenie. Na nic zdają się tłumaczenia, że opłacając składkę nabył takie prawo.
Do końca trwania umowy za taki urlop płaciłby mu zakład pracy a potem zakład przesyła dokumenty do ZUS i dalej świadczenie jest wypłacane przez ZUS.
Proszę o poradę, jak rozmawiać z tym upartym zakładem?

patola72 napisał:
że należy mu się urlop rodzicielski

- urlop mu się nie należy, przysługuje tylko pracownikom.

Ma natomiast prawo do zasiłku macierzyńskiego.
Ojciec dziecka może skorzystać z zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego.

patola72 napisał:
jak rozmawiać z tym upartym zakładem?

- odesłać zleceniodawcę do ZUS.

patola72 napisał:
Do końca trwania umowy za taki urlop płaciłby mu zakład pracy a potem zakład przesyła dokumenty do ZUS i dalej świadczenie jest wypłacane przez ZUS.

- a te informacje to skąd?

Powrót