Umowa-zlecenie a własna DG

• Autor wątku Autor wątku BroKat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BroKat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam . Problem jest taki. Utrzymuję się tylko z własnej DG - usługi medyczne. Czy zgodnie z prawem mogę być zatrudniony u innego pracodawcy wykonując pracę zgodnie z moja DG, na umowie zleceniu. Dotychczas otrzymałem takie odpowiedzi :
"Jeżeli u niego wykonujesz pracę zgodnie z Twoją DG, to wystawiasz mu FV lub rachunek.Nie może to być umowa zlecenie."
"Umowa cywilno prawna oznacza tyle że nie podlegasz wtedy pod przepisy kodeksu pracy. Tyle że skoro masz firmę to nie możesz wykonywać czynności zapisanych w twojej dg "prywatnie" :) "

Nie chcę podpisywać takiej umowy nie mając pewności, że jest to zgodne z prawem.

Jeśli się prowadzi działalność gospodarczą (usługi medyczne), to nie można wykonywać tej samej pracy (usługi medyczne) na umowę zlecenie. Zlecenie można przyjąć, ale w ramach działalności gospodarczej (zleceniodawcy wystawia się fakturę/rachunek).

Dziękuję za utwierdzenie mnie w tym,że dotyczy to też usług medycznych. Bo ponoć w tej branży bywają różne interpretacje... :wink:

witam, Panie Januszu, napisał Pan w powyższym wątku:
"Jeśli się prowadzi działalność gospodarczą (usługi medyczne), to nie można wykonywać tej samej pracy (usługi medyczne) na umowę zlecenie. Zlecenie można przyjąć, ale w ramach działalności gospodarczej (zleceniodawcy wystawia się fakturę/rachunek). "
Moje pytanie jest takie:
Na podstawie jakiego przepisu (prosilbym o przytoczenie) jest to właśnie tak interpretowane?
Zalezy mi na odpowiedzi ponieważ znalazłem się w takiej sytuacji
pozdrawiam

Powrót