umowa zlecenie a zbiorowe rozliczenia z ZUS i US

• Autor wątku Autor wątku marian2oo6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian2oo6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Pracuję na umowę zlecenie w firmie zajmującej się pośrednictwem handlowym w branży telekomunikacyjnej (przedstawiciel handlowy z aktywnym kodem handlowca nadanym przez operatora, płace - prowizja). Pracuję od września 2008 i jest to moja pierwsza praca, a do połowy lutego byłem studentem. Moje pytanie brzmi następująco.

Szef powiedział mi, że składki odprowadzane do ZUS są oczywiście zbiorowe, tzn. wędrują do ZUSu na jedno konto, a dopiero później (okres nawet do 12 miesięcy) są rozdzielane indywidualnie. Czyli pierwsza składka na moje konto może wpłynąć nawet po roku (na dniach otrzymałem pismo z OFE o braku wpływu składek. ZUS poinformował OFE, iż "Osoba została odnaleziona w Rejestrze Ubezpieczonych, ale nie spełnia warunków opisanych w Art. 81 ust. 1 pkt. 1 Ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. o zmianie ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych oraz niektórych innych ustaw, D.U. Nr 170, poz. 1651").

Jeżeli chodzi o US, to sprawa wygląda w ten sposób, że podatek również jest rozliczany w podobny sposób. Nie rozliczamy się indywidualnie, tylko też idzie jeden zbiorczy PIT zawierający rozliczenia wszystkich pracujących osób. Tydzień, bądź dwa tygodnie temu od wszystkich pracujących osób były kserowane legitymacje studenckie, niby w celu odpisów od podatku (już w tym czasie nie studiowałem i nie posiadałem legitymacji). Żadnego PITu nie otrzymałem ani nie podpisywałem. Osoby, które pracowały wcześniej gdzieś indziej, rozliczały się indywidualnie z pierwszego miejsca pracy (otrzymały PIT od pracodawcy) oraz zbiorowo przez firmę.

Pytanie: Czy taka sytuacja może mieć miejsce?

Uczniowie i studenci do 26 roku życia nie są objęci obowiązkiem ubezpieczeń społecznych i zdrowotnego z umowy zlecenia. Wobec tego za studenta zleceniobiorcę nie należy opłacać składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Nie należy też ich zgłaszać jako ubezpieczonych do ZUS.
Pozostali zleceniobiorcy nie podlegający obowiązkowi ubezpieczeń z innych tytułów, muszą być zgłoszeni do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego i rentowego, oraz do ubezpieczenia zdrowotnego. Każdy ubezpieczony ma w ZUS swoje indywidualne konto.
Co do US - to żadne kserokopie legitymacji studenckich nie są wymagane do rozliczeń podatku. Jest to bzdura. Natomiast każdy zleceniobiorca powinien do końca lutego (lub do 15 dnia następnego miesiąca następującego po miesiącu w którym potrącono ostatnie zaliczki na podatek - w przypadku gdy umowa zlecenie nie trwała do końca roku) otrzymać od zleceniodawcy PIT-11.
Nie ma czegoś takiego jak "zbiorowe rozliczenie podatku".

Powrót