Umowa zlecenie - aneks

• Autor wątku Autor wątku mallsaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mallsaro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W swojej umowie zlecenia posiadam zapis mówiący o tym, że umowa jest na czas 3 miesięcy, przed ukończeniem tego okresu drogą elektroniczną(np. mail) można ją przedłużyć i nie jest wówczas potrzebny żaden aneks do umowy. Jeśli umowa zlecenia zostanie przedłużona przez tego maila(po prostu potwierdzenie obu stron że przedłużamy) na czas nieokreślony to rzeczywiście nie powinienem dostać żadnego potwierdzenia, czy też powinienem żądać aneksu do umowy?
Mam też wpisaną stawkę, która po 3 miesiącach ma być zwiększona - podobne pytanie jak wyżej.
Pozdrawiam.

Dla świętego spokoju i spokojnego snu:
wszelkie umowy, które podpisujesz musisz mieć na piśmie u siebie - papierze podpisane przez obie strony; czyli Ciebie oraz drugą stronę. W ostateczności Twoja kopia nie musi zawierać Twojego odręcznego podpisu, ale 2 strony.
Uprzedzając: mamy ePUAP oraz elektroniczny dowód, wtedy w teorii wystarczy podpisany elektronicznie dokument przez obie strony.
W Twojej sytuacji: patrz wyżej oraz wg mnie, ale tylko wg mnie to ściema, musisz mieć jakikolwiek dokument potwierdzający, że cokolwiek zarobisz po tych 3 miesiącach.
Dlaczego?
Bo bez dokumentu podpisanego przez 2 stronę masz tzw umowę ustną, którą jest bardzo ciężko udowodnić. Chyba, że nie chcesz by ktoś Ci udowadniał by, że mocno zawiodłeś :P

i taki PS.
Zawsze, ale to zawsze w podpisie wpisuj datę aktualną.

Ostatnia edycja:
Powrót