K
kasiaczek28
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 24
Dzień dobry. Chciałabym zapytać, jak wygląda sprawa z długotrwałym (kilkumiesięcznym) zwolnieniem lekarskim na umowie zlecenie. Od stycznia br. pracowałam w ramach umowy zlecenie, opłacane były również składki na ubezpieczenie chorobowe. Najważniejsze pytanie: czy w przypadku kilkumiesięcznego zwolnienia lekarskiego będę dostawać normalnie zasiłek chorobowy? Bo zawsze na początku miesiąca zanosiłam rachunek za pracę i jak rozumiem, z tego opłacane były składki na ubezpieczenie chorobowe. A co teraz, skoro nie pracuję, te składki są nadal opłacane? Czy zasiłek dostanę tylko za jeden miesiąc?
Drugie pytanie: umowa jest do końca roku. A co, jeśli dalej będę przebywać na zwolnieniu?
Trzecie pytanie: wiem, że zasiłek wylicza się, biorąc pod uwagę średnią z ostatnich trzech miesięcy. Ale co, jeśli zachorowałam na początku miesiąca, np. 7. sierpnia. Do tego czasu (w sierpniu) odpracowałam tylko 24 godziny (a zwykle jest ponad 80). Czy zasiłek wynosi tyle, ile średnia z czerwca, lipca i sierpnia? Czy też ostatnie 3 miesiące to czas od 7 maja do 7 sierpnia? Chodzi tu oczywiście o wysokość zasiłku.
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
Drugie pytanie: umowa jest do końca roku. A co, jeśli dalej będę przebywać na zwolnieniu?
Trzecie pytanie: wiem, że zasiłek wylicza się, biorąc pod uwagę średnią z ostatnich trzech miesięcy. Ale co, jeśli zachorowałam na początku miesiąca, np. 7. sierpnia. Do tego czasu (w sierpniu) odpracowałam tylko 24 godziny (a zwykle jest ponad 80). Czy zasiłek wynosi tyle, ile średnia z czerwca, lipca i sierpnia? Czy też ostatnie 3 miesiące to czas od 7 maja do 7 sierpnia? Chodzi tu oczywiście o wysokość zasiłku.
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi.