umowa-zlecenie i in. a emerytura minimalna

• Autor wątku Autor wątku bpac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bpac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy ktoś w końcu potrafi jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie:

Czy mając płacone przez x lat składki od umowy-zlecenia - ten CZAS wlicza się do stażu wymaganego do emerytury MINIMALNEJ?

Podkreślam - nie chodzi mi o wymiar urlopu, nagrody jubileuszowe itp. Chodzi mi tylko o wymóg potrzebny do podniesienia emerytury do MINIMALNEJ, gdy z wyliczenia wychodzi mniej.
Przykład: kobieta: 5 lat studiów, 10 lat składek od umowy od pracę, 8 miesięcy zasiłku dla bezrobotnych, 6 lat składek od umowy zlecenia (pełny etat/odpowiednik) - z wyliczenia wychodzi emerytura mniej niż minimalna, czy po osiągnięciu wieku 60 lat tej osobie zostanie emerytura podniesiona do minimalnej.

Następne pytanie podobne - czy przy własnej działalności i składkach tzw. mały ZUS, ten CZAS (ewentualnie w odpowiedniej proporcji) jest wliczany do tego stażu, od którego zależy podniesienie do emerytury minimalnej.

I jeszcze jedna możliwość - dobrowolne opłacanie składek ZUS (np. mając tylko umowy o dzieło) - czy jest jakaś różnica wobec tych powyżej - wlicza się, czy nie?

Tak, czytałam ustawę, o okresach składkowych i nieskładkowych na stronie ZUS-u i NIGDZIE nie ma rozróżnienia na rodzaj umowy. Tymczasem w co drugim poradniku straszą, że "składki od zlecenia się nie liczą do STAŻU" - skąd się to wzięło, na przykład na stronach Inforu, artykuł z 14.12.2023: cytat:

>>>>Na internetowej stronie ZUS można znaleźć szczegółowe wyliczenie jakie okresy pracy wliczane są do okresów składkowych, a które do nieskładkowych.
Przy czym informacje te nie zawsze są spójne - w sensie logicznego trybu rozumowania. Przykładowo, co do zasady za okresy składkowe to wszystkie kiedy odprowadzane były składki na ubezpieczenie emerytalne. Tak jest w przypadku większości umów zlecenia. Jednak przy ustalaniu stażu wymaganego do zagwarantowania sobie minimalnej emerytury okresy pracy na zleceniu nie są traktowane jako składkowe.
Podobnie jest z korzystaniem przy działalności gospodarczej z płaceniem składki emerytalnej na preferencyjnych zasadach - tzw. małego ZUS; też okresy płacenia składek nie są zaliczane do stażu wymaganego dla zagwarantowania minimalnej emerytury.<<<<

Skąd się to wzięło?

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:

Dzięki za odpowiedź, ale możesz wskazać przepis?

I czy owo "nie" dotyczy tak samo:
- umowy-zlecenia
- małego ZUS-u przy własnej działalności
- składek opłacanych dobrowolnie

Z drugiej strony, czy aby na pewno okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych się wlicza i w jakim wymiarze (bo wysokość tego zasiłku była/jest niższa od płacy minimalnej).

Czy owa kobieta z przykładu, gdy sobie dobrowolnie opłaci jeszcze 4 lata i 4 miesiące ZUS-u to po przejściu na emeryturę po 60 dorównają jej do minimalnej?

W sumie - po3,14erdolone to wszystko...

bpac napisał:
Dzięki za odpowiedź, ale możesz wskazać przepis?
W wolnej chwili.
bpac napisał:
I czy owo "nie" dotyczy tak samo:
- umowy-zlecenia
Tylko co do powyższego mam pewność, dlatego w pozostałych wątpliwościach się nie wypowiadam.

Kanas napisał:

Ciekawy jestem podstawy tego twierdzenia. Bo w ustawie (art. 31) jest mowa o okresie składkowym.

Art. 5 określa jakie okresy należy brać pod uwagę.
Nigdzie nie są wykluczone umowy zlecenia.

Mam nadzieję, że nie unikniesz odpowiedzi podstawę swojego stwierdzenia.
Proszę w odpowiedzi cytat przepisu.

Powrót