Umowa zlecenie i umowa o pracę , zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku adabed3856
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adabed3856

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Jak powinien zachować się Zleceniodawca w przypadku otrzymania zajęcia wynagrodzenia zleceniobiorcy który powiedzmy co tydzień podpisuje nową umowę zlecenia ? Przekazuje komornikowi tylko najbliższe wynagrodzenie z tego tygodnia czy też również przyszłe wynagrodzenia z umowy zlecenia są również z "automatu " przekazywane komornikowi ?

Rozpiszę teraz taką sytuację :

Idę dorobić na umowę zlecenie. Będzie to umowa podpisywana co tydzień.

Czyli od 1-7 dnia miesiąca ( Umowa 1 ) , od 8-14 ( Umowa 2 ) , od 15-21 ( Umowa 3 ) , od 22 - 28 ( Umowa 4)

Zleceniodawca otrzyma zajęcie wynagrodzenia powiedzmy 9 dnia miesiąca ( czyli w trakcie trwania Umowy 2.

Więc rozumiem, że otrzymam wynagrodzenie za zlecenie za Umowę 1 , za Umowę 2 nie otrzymam , a co z Umowami 3 i 4 ?

A co jakie zajęcie otrzymał zleceniodawca ?
Zajęcie wynagrodzenia za pracę oraz wierzytelności zasiłku chorobowego... czy zajęcie wierzytelności ?
Najprawdopodobniej otrzymał jedno i drugie.

Ostatnia edycja:
Pytam na wyrost...

Obecnie jestem zatrudniony na umowę o pracę na pełen etat od której są odprowadzane wszystkie składki.

Mam prowadzonych kilka egzekucji z tego wynagrodzenia przez jednego komornika.

Chcę jednak iść " dorobić " na umowę zlecenie.

Wiem że dojdzie mi jeszcze kilka egzekucji .

Więc pytam jak najlepiej skonstruować umowę zlecenie aby mieć możliwie jak najwięcej
tej wypłaty dla siebie.

Jeżeli powiedzmy będę pracował na zleceniu tak : jeden tydzień umowa zlecenie, tydzień nie pracuję u zleceniodawcy, później tydzień zlecenia , później tydzień nie pracuję to zajęcie komornicze jest ważne cały czas u tego " zleceniodawcy" czy dotyczy tylko umowy zlecenia w trakcie której otrzymano pismo z zajęciem ?

Myślę że prościej nie mogłem tego opisać.

adabed3856 napisał:
Więc pytam jak najlepiej skonstruować umowę zlecenie aby mieć możliwie jak najwięcej
tej wypłaty dla siebie.

Dobre zajęcie i niczego nie dostaniesz od zleceniodawcy.
Pracodawca który okazjonalnie czy na stałe jest również zleceniodawcą nie poinformuje o umowie cywilnoprawnej wyznaczonego komornika dochrapie się grzywny.

A czy mając zajęte wynagrodzenie za pracę i idąc do dodatkowej pracy na umowę zlecenie
powinienem poinformować o tym że mam komornika tego zleceniodawcę czy czekać aż komornik sam go wykryje po zapytaniach do Urzędu Skarbowego i ZUS-u ?

adabed3856 napisał:
A czy mając zajęte wynagrodzenie za pracę i idąc do dodatkowej pracy na umowę zlecenie
powinienem poinformować o tym że mam komornika tego zleceniodawcę czy czekać aż komornik sam go wykryje po zapytaniach do Urzędu Skarbowego i ZUS-u ?

Jest ktoś kto jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie ?

Z góry dzięki !

Powrót