Umowa zlecenie jednocześnie z umową o prace.

• Autor wątku Autor wątku ola_0202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola_0202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Znajomy poprosił mnie o przysługę. Pracuje w pewnej firmie jako ochroniarz na czarno, kasę dostaje do ręki, z racji tego, że ma potężne długi i wszystkie wpływy na jego konto od razu zajmuje komornik. Niestety jego szef nie chce się zgodzić, żeby trwało to dłużej, więc wymyślili, żeby zrobić umowę zlecenie na moje dane, żeby było bardziej legalnie. Ja mam umowę o prace na czas nieokreślony, 2 dzieci, co roku dostaje na nie sporą ulgę i co miesiąc 800+, nie chcę tego stracić, bo będzie coś nie tak. Nie bardzo mi się podoba takie kombinowanie. Jednak chcę mu pomóc, bo zostanie bez środków do życia... Nie wiem co robić w tej sytuacji, podpowiedzcie chociaż jakieś solidne argumenty, którymi mogę z czystym sumieniem mu odmówić.

ola_0202 napisał:
Niestety jego szef nie chce się zgodzić, żeby trwało to dłużej, więc wymyślili, żeby zrobić umowę zlecenie na moje dane, żeby było bardziej legalnie.

nie pomagamy kombinatorom
ta metoda też jest niezgodna z prawem
żeby było legalnie niech zawrą umowę o prace - wtedy ma ochronę wynagrodzenia do kwoty minimalnego wynagrodzenia czyli potrąceniu podlega tylko to co ponad, chyba ze to potrącenia alimentacyjne

Jak chcesz mu pomóc to powiedz ,że sie nie zgadzasz bo narobisz sobie problemów

Powrót