Umowa zlecenie - kara umowna

• Autor wątku Autor wątku Chormi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chormi

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
w umowie widnieje zapis:

"Strony ustalają, że podwykonawca zobowiązuje się do nie nawiązywania bezpośredniej lub pośredniej współpracy z klientem zamawiającego. Kara umowna za niedotrzymanie tego punktu wynosi 20.000€ (słownie: dwadzieścia tysięcy euro zero centów)."

Zlecenie dotyczy konkretnej budowy, konkretnego adresu i konkretnych podmiotów
1. moja firma
2. firma podwykonawcy
3. mój klient

Czy ten zapis ma charakter lojalnościowy w świetle prawa cywilno-prawnego oraz czy podwykonawca ma prawo do odszkodowania z tytułu przestoju na budowie?
Np.: po przepracowaniu 4 tygodni, podwykonawca udał się na 1 tydzień urlopu. Ze względu na sytuację na budowie (mój klient nie zapłacił za wykonaną pracę - trwa o to spór), nie wyraziłem mojemu podwykonawcy zgody na powrót na budowę po urlopie. Podwykonawca twierdzi, że ma prawo wystawić mi fakturę za przestój.

Czy istnieją przepisy prawne, które pozwalają podwykonawcy na takie roszczenie? Czy istnieją przepisy, które zobowiązują mnie do wypłacenia jakiegokolwiek odszkodowania?

W umowie nie zostały określone np. ilość godzin w tygodniu pracy, że klient ma zakaz świadczenia usług dla innych podmiotów w trakcie trwania umowy. Nie ma również zapisu, że gwarantuje mojemu podwykonawcy ciągłość prac. Jest jedynie określony czas trwania zlecenia, tj. 3-4 miesiące. W rzeczywistości zakończyło się po 1,5 miesiąca ze względu na wyrzucenie mnie i mojego podwykonawcy z budowy.

Pozdrawiam

A jakie podwykonawca miał zadanie i co umowa mówi? Bez znajomości tego to możemy sobie powróżyć z fusów. Zapis o karze umownej jest dopuszczalny w takich umowa. Trzeba tylko pamiętać, że kara nie powinna być rażąco wygórowana.

P.S. Najpewniej mamy do czynienia z umową o dzieło, a nie zlecenia.

Powrót