Umowa zlecenie kwota 12,56 na rękę

• Autor wątku Autor wątku madebybless
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madebybless

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie najniższej krajowej na umowę zlecenie. W tamtym roku ostatnia wypłata liczona była na stawce 13.37 z racji, że ukończyłem 26 rok życia. Wypłata za grudzień, którą dostałem w styczniu jest liczona wedlug stawki 12.56. Komunikowałem się z działem księgowości, który tłumaczy się podwyższeniem podatku. Czy zatem jest to legalne by zarabiać poniżej określonej stawki, która w tamtym roku wynosiła 13.37 a w tym jest złotówkę wyższa?

Minimalna stawka godzinowa dla umowy zlecenia w 2022 roku wynosi 19,70 zł brutto- po potrąceniach bedzie wynosić 13,91 zł.

Dziękuję za odpowiedź. Co w takim razie mogę zrobić z pracodawcą, który upiera się, że stawka 12,56 jest zgodna z prawem?

Wystawiasz rachunek więc masz wszystko wyszczególnione. Ewentualnie robi to za Ciebie zleceniodawca a Ty tylko podpisujesz, więc też możesz sprawdzić. W ostateczności poproś o przedstawienie dokładnego wyliczenie wynagrodzenia. Bez dokładnych danych nie ma co snuć domysłów. Może od wynagrodzenia odprowadzane są np. dobrowolne składki na ubezpieczenie chorobowe, może składka na ubezpieczenie oc, może... itd.

Czy w przypadku skadek, o których wspominasz wymagany był jakiś aneks do umowy lub cokolwiek co powinienem podpisać?

Powrót