Umowa zlecenie - okres wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku woleanonimowosc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woleanonimowosc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, mam pytanie. Możliwe, że jest one zbyt oczywiste, ale ja osobiście pewności do niego nie mam.

23 lipca podpisałem umowę zlecenie ze zleceniodawcą. Na dzień dzisiejszy chciałbym zerwać tą umowę ponieważ pracuje po 15 godzin dziennie i nie mam siły już tyle godzin pracować szczególnie przy tak niskim wynagrodzeniu. W umowie znajduje się zapis: "§7 każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia.". Moje pytanie brzmi następująco: czy zrywając tą umowę, muszę pracować przez kolejne 3 miesiące, czy mogę odejść z dnia na dzień? Dopiero wkraczam w etap dorosłości i jest to moja pierwsza praca, stąd moja niewiedza. Dodam jeszcze, że Umowa jest na czas nieokreślony

Umowy zlecenia nie regulują przepisy Kodeksu pracy, jest to umowa cywilnoprawna. Oznacza to, że zleceniobiorca i zleceniodawca mogą umówić się na dowolne warunki. W przypadku umowy zlecenia nie obowiązuje okres wypowiedzenia umowy, tak jak w przypadku umowy o pracę. Może jednak być tak, że zapis dotyczący rozwiązania umowy zlecenia znalazł się w umowie i tego terminu należy przestrzegać. Cechą umowy zlecenia jest możliwość dowolnego regulowanie między stronami stosunku prawnego, czyli mogą one określić termin wypowiedzenia w dniach, tygodniach czy miesiącach.

Powrót