Umowa zlecenie - opóźnienie wypłaty wynagrodzenia, czy mogę się ubiegać o odsetki?

• Autor wątku Autor wątku cytrynka88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cytrynka88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mój problem dotyczy umowy zlecenia. Na czerwiec i lipiec (na każdy miesiąc oddzielna umowa) podpisałam umowę określającą dokładnie moje zadanie - kolportaż ulotek, w umowie jest dokładnie określona stawka wynagrodzenia netto, miejsce pracy itd.
Paragraf 4 umowy mówi: "Wypłata wynagrodzenia nastąpi w terminie 30 dni po wystawieniu rachunku przez Zleceniobiorcę i stwierdzeniu przez Zleceniodawcę terminowego i prawidłowego wykonania czynności (...)". Mam dwa rachunki, jeden z dnia 30 czerwca, drugi z dnia 14 lipca, obydwa z potwierdzeniem wykonania zlecenia. Czyli wynagrodzenie powinnam dostać w terminie 30 dni od dat widniejących na tych rachunkach (30 lipca oraz 14 sierpnia). Jest 14 września i wynagrodzenia nie dostałam.

Czy mam prawo ubiegać się o odsetki za opóźnienie w wypłacie wynagrodzenia?
Czy jest sens "straszyć" Zleceniodawcę sądem pracy i "walką" o odsetki?
Jakiej wielkości ewentualnych odsetek mogę się spodziewać?

Z góry dziękuję za pomoc, mimo że kwoty wynagrodzenia są niewielkie, dla niektórych naprawdę każdy grosz się liczy.

Sąd Pracy tu nie ma nic do rzeczy, ponieważ umowa zlecenia jest umową cywilnoprawną. Jest to sprawa dla sądu rejonowego (pozew o zapłatę, tryb uproszczony, dość szybki). Oczywiscie, ze należą się odsetki liczone od dat wymagalności zapłaty za rachunki (każdy liczy się osobno). Odsetki - ustawowe 9www.infor.pl-kalkulatory-odsetki_ustawowe).

Powrót