Umowa zlecenie podpisana wczesniej, czy obowiązuje?

• Autor wątku Autor wątku mjach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjach

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Podpisałem umowę zlecenie z poważną firmą (ktoś pewnie napisze, że poważne firmy nie zatrudniają na umowę zlecenie, tylko na umowę o pracę). Podpisałem ją w oddziale firmy w moim mieście dnia 08.05.2009, natomiast wszystkie podpisywane przeze mnie dokumenty miały datę 01.06.2009 i od tej daty miała obowiązywać moja umowa oraz rozpocząć się wykonywanie czynności służbowych. Trzy egzemplarze umowy trafiły z moimi podpisami do centrali firmy i mój egzemplarz otrzymam niebawem. Problem polega na tym, że jestem zmuszony zerwać umowę. Tzn nie będę mógł od 01.06.2009 stawić się w pracy. Co mam zrobić? Poinformować kierownika ustnie, pisemnie teraz , czy poczekać do rozpoczęcia umowy i zerwać ją? Dodam, że dla obu stron obowiązuje tygodniowy okres wypowiedzenia, oraz, że podpisałem deklarację wekslową.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Według art. 756 par. 2 k.c. Przyjmujący zleceni (Ty) może je wypowiedzieć w każym czasie. Jednak gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.

Według tezy wyroku Sądu Najwyższego z 28 września 2004 r., IV CK 640/03 (OSNC 2005, nr 9, poz. 157; MoP 2005, nr 19, s. 956; Biul. SN 2005, nr 2, s. 14): „Umowa zlecenia zawarta na czas oznaczony może być wypowiedziana przez każdą ze stron w każdym czasie (art. 746 k.c.)”.

Witam,
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź,
Problem polega na tym, że umowę podpisałem z datą późniejszą, czyli podpisałem ją teraz, a data na dokumentach jest czerwcowa. Czy mogę teraz po prostu się wycofać, bez konsekwencji, oddadzą mi moją deklarację i już? Sprawa będzie traktowana jako "niebyła"? Co zrobić po 01.06.2009 wiem, myślę, że nie wymyślą żadnych szkód, które mógłbym spowodować.
Pozdrawiam

Data jest raczej na Twoją korzyść, jako że tym bardziej zleceniodawca nie może przed rozpoczęciem bytu prawnego umowy mieć roszczeń odszkodowawczych (jest to niemożliwe, by poniósł szkodę przed rozpoczęciem wykonywania zlecenia).

Powrót