Umowa zlecenie - praca 7/7

• Autor wątku Autor wątku unkn0wn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unkn0wn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Zwracam sie do Was z takim zapytaniem:
Czy pracodawca moze wymagac oraz zmuszac do pracy 7 dni w tygodniu? Pracuje juz 2 tygodnie non-stop i gdy zapytalem sie o wolny od pracy dzien, zastraszyl mnie, ze jezeli nie przyjde, to rozwiaze umowe.
Niestety pieniadze sa mi potrzebne, a innych perspektyw nie ma :(
Oraz jeszcze jedno pytanie - czy za prace w niedziele, moge wymagac wiekszej stawki niz mam w umowie ?

pozdrawiam

Jak to umowa zlecenie to nie masz pracodawcy ani praw pracowniczych.

czyli co mam przez to zrozumiec? ze jak zleceniodawca bedzie kazal mi tyrac w soboty i niedziele to mam to robic? chocby bez jednego dnia przerwy?

Dokładnie tak.
Do umów cywilnoprawnych nie mają zastosowania przepisy kodeksu pracy, tylko kodeksu cywilnego, art. 734 - 751 kc.
Temat przenoszę na prawo cywilne.

[cytat="unkn0wn"]czyli co mam przez to zrozumiec? ze jak zleceniodawca bedzie kazal mi tyrac w soboty i niedziele to mam to robic? chocby bez jednego dnia przerwy?[/cytat]
oczywiście ,ze nie...- przecież nikt nie każe Ci podpisywać tej umowy zlecenia i godzić sie na jej warunki...To twoja suwerenna decyzja...

Klasyczny przykład umowy zlecenia, która zleceniem jest jedynie z nazwy. Niestety jest to częsta praktyka w Polsce. Jeśli chce Pan zachować "pracę", dużego pola manewru nie widzę, bo jak zauważono wcześniej przepisy prawa pracy nie mają zastosowania w tym przypadku.

Czy na podstawie umowy zlecenie można zrezygnować w każdej chwili z pracy? Nawet jeśli będzie zawarta na powiedzmy miesiąc?

[cytat="Rusell"]Czy na podstawie umowy zlecenie można zrezygnować w każdej chwili z pracy? Nawet jeśli będzie zawarta na powiedzmy miesiąc?[/cytat]

to zależy od treści zawartej umowy.... jesli postapisz wbrew zapisom zleceniodawca ma prawo obciążyc cię kosztami ktore poniósł poprzez niewywiązanie się przez ciebie z umowy (wynajecie twojego "zastępcy" ,ewentualne kary umowne itp)

Wiele jeszcze zależy od charakteru pracy. Jeżeli jest to praca wykonywana w sposób zorganizowany, w ustalonym rytmie dni roboczych, w miejscu i w czasie wskazanym przez pracodawcę i pod jego kierunkiem (tzn. w sposób podporządkowany jego wskazówkom) to nie jest to umowa zlecenia ale umowa o pracę, w której obowiązują rygory z kodeksu pracy.

Nie jest istotne, jak umowa została zatytułowana oraz jaka była wola stron przy nawiązywania umowy. Liczy się to, czy działania wykonywane przez Pana noszą cechy stosunku pracy. Pracodawca-zleceniodawca nie akceptujący tych reguł popełnia wykroczenie (lub nawet przestępstwo) przeciwko prawom pracownika.

W razie wątpliwości proszę zadzwonić lub napisać do Państwowej Inspekcji Pracy.

Proszę się też raczej zastanowić się, czy z takim miejscem pracy wiąże Pan poważnie swoją przyszłość.

Przyszlosci nie wiaze, poniewaz jest to tylko praca na wakacje. Umowa-zlecenie do konca sierpnia tego roku. W czasie podpisywania umowy nie bylo nic nt godzin i dni pracy. Pracowalem juz w tej firmie w zeszlym roku i wszystko bylo w porzadku. Wolne soboty i niedziele.
Jednak teraz, gdy jest inny prezes wszystko sie zmienilo. Ludzie pracujacy na stale MUSZA pracowac w soboty oraz niektore niedziele, a my ( jest nas kilkunastu ) z umowa-zlecenie musimy pracowac 7 dni w tygodniu pod grozba zwolnienia.
I moja praca nie jest zleceniem wykonania czegos konkretnego. Poprostu pracuje jak zwykly pracownik na hali produkcyjnej.

Moze jeszcze przepisze swoja umowe:
[cytat="Umowa-Zlecenie"]
1. Zleceniodawca zleca a zleceniobiorca zobowaziauje sie do wykonania nastepujacych prac: samodzielnej doraznej uslugi w zakresie sezonowego konfekcjonowania wg wskazan koordynatora - mistrza
2. Zleceniodawca bedzie wykonywac zlecenie w okresie ...... ( zleceniodawca??? tak mam w umowie )
3. Zleceniobiorca, za za zgoda zleceniodawcy moze powierzyc wykonanie zlecenia innej osobie
4. zleceniobiorca za wykonanie zlecenia otrzyma wynagrodzenie w wysokosci X zl/ godz
5. Kazda ze stron moze rozwiazac umowe za tygodniowym wyprzedzeniem
6. Wszelkie zmiany w niniejszej umowie wymagaja formy pisemnej
7. W sprawach nie uregulowanych niniejsza umowa maja zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego
8. Umowe sporzadzono w dwoch jednobrzmiacych egzemplarzach, po jednym dla kazdej ze stron
9. Odpowiedzialnosc wobec osob trzecich za wykonana usloge ponosi zleceniodawca[/cytat]

Powrót