Umowa zlecenie - staż pracy - zmiany od 2026

• Autor wątku Autor wątku NightShift
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NightShift

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć,

w latach 2013-2017 pracowałam w firmie ABC na umowę o pracę - pensja minimalna. Pracodawca poprzez swoją spółkę DEF 'dopłacał' mi na podstawie umowy zlecenie. Takie były czasy...

Ostatnio szukałam w swoich dokumentach jakiś zaświadczeń, umoów zlecenie z firmą DEF, ale nic nie mam. Zamierzam skontaktować się z byłym pracodawcą i wyciągnąć od niego umowę zlecenie. Obecnie póki co uzyskałam tabelę od mojego Banku z przelewami zarówno od ABC jak i DEF za wszystkie lata mojej pracy. Chciałam mieć jakiś dowód.

W związku ze zmianami w przepisach, czy będę mogła wystąpić do Zusu z pozyskaną umową i czy dzięki temu będę miała więcej lat składkowych?

Pozdrawiam,
Monika

zapewne od umowy zlecenia nie były odprowadzane składki - dlatego takie kombinacje. Co do określenia okresów składkowych nic się w prawie nie zmienia, wliczanie umów zlecenia do stazu pracy ma wpływ na uprawnienia pracownika (jak urlopu, dodatek stażowy) - przy równoległym zatrudnieniu nic to nie zmienia

Nie mam pojęcia czy były odprowadzane składki - musiałabym sprawdzić w Zusie.

Wielka szkoda, że to niczego nie zmienia, liczyłam na zwiększenie ilości lat składkowych.

Witam serdecznie. Mam podobne pytanie. W latach 2010 do 2016 pracowalam na umowie zlecenie ale z pełnym Zusem tzn mialam chorobowe, emerytalne , l4. Umowa prawie niczym sie nie różniła od UOP. Ja umowę mam i nawet RMUA z ZUSu. Jak to sie ma do stazu pracy od 2026? Wogole zastanawiam sie czy nie isc z tym gdzieś zeby to przekształcić na UOP vo w umowie mam zapis ze pracuje na eta i ze składki wszystkie sa odprowadzanie itd.

NightShift napisał:
W związku ze zmianami w przepisach, czy będę mogła wystąpić do Zusu z pozyskaną umową i czy dzięki temu będę miała więcej lat składkowych?
O jakich zmianach piszesz? Bo żadnych zmian nie było.
Mam wrażenie graniczące z pewnością - że mylisz staż pracy (takie będą zmiany od 2026) z okresami składkowymi.
Doliczanie do stażu pracy okresów prowadzenia JDG czy pracy na umowę zlecenie przecież W OGÓLE NIE MA żadnego związku z tzw. ZUS (emeryturą, składkami itp).
Mylisz (lub nie rozumiesz) pojęcia.

Jak to sie ma do stazu pracy od 2026?

Będzie doliczone do stażu pracy - STAŻU w rozumieniu Kodeksu Pracy.
Czyli szybciej nabędziesz prawo do 26 dni urlopu - czy dodatku za wysługę lat (jeżeli taki jest u was wypłacany). I to praktycznie wszystko z tych zmian od 2026r.

Powrót