S
slimaczeek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć! Przychodzę z takim pytaniem, umowa zlecenie takie zapisy w umowie:
§ 6
§ 6
- Przed rozpoczęciem wykonywania czynności, o których mowa w § 1 ust. 1, Zleceniobiorca zobowiązany jest do uczestnictwa w szkoleniu w wymiarze 10 dni. Wynagrodzenie za szkolenie zleceniobiorca otrzyma tylko w przypadku zdania egzaminu końcowego. Pozytywny wynik egzaminu jest warunkiem rozpoczęcia współpracy.
- Zleceniobiorca otrzyma wynagrodzenie za szkolenie po przepracowaniu pełnego miesiąca, licząc od kolejnego dnia po ukończeniu szkolenia wdrożeniowego.
- Zleceniodawca zobowiązuje się do pokrycia kosztów związanych z organizowanym szkoleniem w wysokości 10 000,00 zł.
- Zleceniobiorca zobowiązuje się świadczyć usługi na rzecz Zleceniodawcy przez okres 1 miesiąca od ukończenia szkolenia, o którym mowa w § 2 pkt 1 niniejszej Umowy.
- Zleceniobiorca jest zobowiązany do zwrotu poniesionej przez Zleceniodawcę opłaty za szkolenie, o której mowa w § 2 pkt 3, gdy Zleceniobiorca w trakcie szkolenia lub w okresie 1 miesiąca po jego ukończeniu rozwiąże umowę zlecenia, a także w przypadku kiedy w tym okresie Zleceniodawca rozwiąże umowę zlecenie z winy Zleceniobiorcy. Opłata za szkolenie może zostać anulowana tylko w przypadku zrealizowania 180 skutecznych i zaakceptowanych leadów.
Sytuacja wygląda tak, że byłem na tym szkoleniu 8 dni, dnia ósmego "kierownictwo" przybiegło, że kupili nową bazę danych drogą i że musimy rozwiązać umowę zlecenie bo boją się, że nowy pracownik przepali im leady.
W rozwiązaniu mowy zlecenia jest tylko:
Strony postanawiają, że ulega rozwiązaniu mowa zawarta w dniu 20.04.2026 z zachowaniem § 9 Tajemnica przedsiebiorstwa oraz Umowy o zakazie konkurencji.
Później są strony umowy
Umowa ulega rozwiązaniu z dniem 30.05.2026
Podpisy obu stron.
Zapytałem 1 maja osobę która mnie zatrudniała kiedy dostanę wynagrodzenie za 8 dni szkoleniowych.
Dostałem odpowiedź: Za szkolenie za te 6 pierwszych dni zgodnie z umową jest wypłacone po pierwszym miesiącu przepracowanym. Nie przepracowałeś miesiąca więc otrzymasz wynagrodzenie tylko za 7 i 8 dzień dzwonienia po 8 godzin. Wypłaty wyjdą w piątek, informowałem o tym na rozmowie.
Czy coś takiego jest ogólnie dozwolone? Tym bardziej, że to nie z mojej winy doszło do rozwiązania umowy tylko właśnie z ich. Tracąc tym bardziej swój czas i pieniądze na dojazdy do pracy. Umowa zlecenie bardziej tutaj jest pozorna - stałe godziny pracy - wyznaczone przez zleceniodawcę, w stałym miejscu - biuro wyznaczone przez zleceniodawcę (to samo, jedyne) pod kierownictwem (kierownik / team leader).