Umowa zlecenie - szkolenie a wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku slimaczeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slimaczeek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć! Przychodzę z takim pytaniem, umowa zlecenie takie zapisy w umowie:
§ 6

1. Przed rozpoczęciem wykonywania czynności, o których mowa w § 1 ust. 1, Zleceniobiorca zobowiązany jest do uczestnictwa w szkoleniu w wymiarze 10 dni. Wynagrodzenie za szkolenie zleceniobiorca otrzyma tylko w przypadku zdania egzaminu końcowego. Pozytywny wynik egzaminu jest warunkiem rozpoczęcia współpracy.
  2. Zleceniobiorca otrzyma wynagrodzenie za szkolenie po przepracowaniu pełnego miesiąca, licząc od kolejnego dnia po ukończeniu szkolenia wdrożeniowego.
  3. Zleceniodawca zobowiązuje się do pokrycia kosztów związanych z organizowanym szkoleniem w wysokości 10 000,00 zł.
  4. Zleceniobiorca zobowiązuje się świadczyć usługi na rzecz Zleceniodawcy przez okres 1 miesiąca od ukończenia szkolenia, o którym mowa w § 2 pkt 1 niniejszej Umowy.
  5. Zleceniobiorca jest zobowiązany do zwrotu poniesionej przez Zleceniodawcę opłaty za szkolenie, o której mowa w § 2 pkt 3, gdy Zleceniobiorca w trakcie szkolenia lub w okresie 1 miesiąca po jego ukończeniu rozwiąże umowę zlecenia, a także w przypadku kiedy w tym okresie Zleceniodawca rozwiąże umowę zlecenie z winy Zleceniobiorcy. Opłata za szkolenie może zostać anulowana tylko w przypadku zrealizowania 180 skutecznych i zaakceptowanych leadów.

Sytuacja wygląda tak, że byłem na tym szkoleniu 8 dni, dnia ósmego "kierownictwo" przybiegło, że kupili nową bazę danych drogą i że musimy rozwiązać umowę zlecenie bo boją się, że nowy pracownik przepali im leady.
    W rozwiązaniu mowy zlecenia jest tylko:
    Strony postanawiają, że ulega rozwiązaniu mowa zawarta w dniu 20.04.2026 z zachowaniem § 9 Tajemnica przedsiebiorstwa oraz Umowy o zakazie konkurencji.
    Później są strony umowy
    Umowa ulega rozwiązaniu z dniem 30.05.2026
    Podpisy obu stron.

Zapytałem 1 maja osobę która mnie zatrudniała kiedy dostanę wynagrodzenie za 8 dni szkoleniowych.
    Dostałem odpowiedź: Za szkolenie za te 6 pierwszych dni zgodnie z umową jest wypłacone po pierwszym miesiącu przepracowanym. Nie przepracowałeś miesiąca więc otrzymasz wynagrodzenie tylko za 7 i 8 dzień dzwonienia po 8 godzin. Wypłaty wyjdą w piątek, informowałem o tym na rozmowie.

Czy coś takiego jest ogólnie dozwolone? Tym bardziej, że to nie z mojej winy doszło do rozwiązania umowy tylko właśnie z ich. Tracąc tym bardziej swój czas i pieniądze na dojazdy do pracy. Umowa zlecenie bardziej tutaj jest pozorna - stałe godziny pracy - wyznaczone przez zleceniodawcę, w stałym miejscu - biuro wyznaczone przez zleceniodawcę (to samo, jedyne) pod kierownictwem (kierownik / team leader).

Powrót