Umowa zlecenie w placówce samorządowej a raczej brak takiej możliwości

• Autor wątku Autor wątku edytac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edytac

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Pracownik zatrudniony od 01.08.2023r. na łączny okres czasu 33 miesięcy w placówce publicznej. Umowa ostatnia kończy się 30.04. Z dniem 01.09.2026 placówka wygasza. Nauczyciel na placówce nie może pozostać sam do 30.06, w związku z czym musimy zatrudnić pracownika. Umowa przekształca się w czas nieokreślony. Doczytałam już, że w placówkach publicznych nie ma możliwości zatrudnienia na umowę zlecenie woźnej. Jak rozwiązać "problem" zatrudnienia pracownika do 30.06? Czy pozostaje jedynie spisać umowę na czas nieokreślony i od razu wręczyć wypowiedzenie czy jest jakiś inna możliwość, o której nie wiem? Proszę o poradę.

szkoła będzie funkcjonować do 30.06? w przypadku umowy cywilnoprawnej nie ma znaczenia że to placówka publiczna czy niepubliczna - istotny jest zakres zadań.

wyjątek od 33 mcy masz w par 4
4) w przypadku gdy pracodawca wskaże obiektywne przyczyny leżące po jego stronie
- jeżeli ich zawarcie w danym przypadku służy zaspokojeniu rzeczywistego okresowego zapotrzebowania i jest niezbędne w tym zakresie w świetle wszystkich okoliczności zawarcia umowy.

Agnieszka3M napisał:
szkoła będzie funkcjonować do 30.06? w przypadku umowy cywilnoprawnej nie ma znaczenia że to placówka publiczna czy niepubliczna - istotny jest zakres zadań.

wyjątek od 33 mcy masz w par 4
4) w przypadku gdy pracodawca wskaże obiektywne przyczyny leżące po jego stronie
- jeżeli ich zawarcie w danym przypadku służy zaspokojeniu rzeczywistego okresowego zapotrzebowania i jest niezbędne w tym zakresie w świetle wszystkich okoliczności zawarcia umowy.
Placówka jest oddziałem głównego. Jest tam wyjątkowo mało dzieci, grupa nie ma powyżej 10 dzieci. Podczas wakacji oddziały są zamknięte i jeżeli rodzice potrzebuje, dowozi dziecko do głównej placówki.

Powrót