Umowa zlecenie - Walka o swoje!!!

• Autor wątku Autor wątku Wikary
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wikary

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Złożyłem pozew przeciwko firmie, w której bylem zatrudniony na podstawie umowy zlecenie, skierowałem go do Sadu w mieście gdzie siedzibę ma firma. Jako stronę pozwana wskazałem FIRME oraz właściciela (jednoosobowa firma).Do pozwu załączyłem dowody (umowę zlecenie, zaakceptowany rachunek z obietnica wypłaty przelewem) oraz dokumenty rejestrowe pozwanej firmy (nip, regon,wpis). Po dwóch miesiącach otrzymałem POSTANOWIENIE Sadu o odrzuceniu pozwu ponieważ nie wskazałem czy pozwany jest osoba fizyczna czy prawna i równocześnie drugie POSTANOWIENIE ze Sad przesyła pozew do sadu w miejscowości zamieszkania właściciela firmy. Zgodnie z pouczeniem odwołałem sie od tego POSTANOWIENIA i zażądałem przyjęcia pozwu ponieważ załączniki do Pozwu (nip,regon,wpis) jasno określają formę prowadzonej działalności. Po kolejnych kilku miesiącach otrzymałem wezwanie do uzupełnienia ZASKARZENIA poprzez:
-wskazanie zaskarżonej kwoty,
-wskazanie które postanowienie zaskarżam (jak wspomniałem przyszły dwa z ta sama data),
-wpłacenie 50 zł opłaty za zaskarżenie

Ad1. Czy to normalne?!
Ad2. Zaskarżona kwota to ta sama o którą toczy sie spor?
Ad3. Jak mam wskazać które postanowienie zaskarżam skoro maja ta sama datę a ,,Oni" z treści nie potrafią tego stwierdzi?
Ad4. Czy powinienem zaskarżyć oba POSTANOWIENIA?
Ad5. Czy musze zapłacić te 50 zł? oni tak mogą ciągle cos wymyślać i przysyłać POSTANOWIENIA a ja ciągle mam płacić!!!
Ad6. Do kogo mam to zaadresować? wiem ze Zaskrzenie wyroku wysala sie do Sadu Rewizyjnego ale tu chyba do tego samego bo wyrok jeszcze nie zapadł?

Z góry dzięki za pomoc!!!

Witam!
Piszesz, że:
- "otrzymałem POSTANOWIENIE Sadu o odrzuceniu pozwu "
i dalej
- "równocześnie drugie POSTANOWIENIE ze Sad przesyła pozew do sadu w miejscowości zamieszkania właściciela firmy",
więc prawdopodobnie było to postanowienie w przedmiocie wniosku powoda o "...", a nie odrzucenie całego pozwu, jak piszesz (jeśli się mylę, to mnie popraw).
To nic, że wg Ciebie, Sąd miał wszystko "podane na tacy".
Cytuję: "zażądałem przyjęcia pozwu ponieważ załączniki do Pozwu (nip,regon,wpis) jasno określają formę prowadzonej działalności. ". Załączniki może i określają, ale kto jest pozwanym, powinno być jasno określone w pozwie (osoba fizyczna, czy prawna).
Radzę (ale tylko na tyle, na ile sie znam - może mnie ktos poprawi):
Uzupełnij zaskarżenie, zgodnie z wezwaniem Sądu:
1. Poprzez wskazanie zaskarżonej kwoty (powtórz ja jeszcze raz).
2. Wskaż, które postanowienie zaskarżasz ( przepisz dokładnie z koperty i z decyzji Sądu Sygn. akt, datę postanowienia i wszelkie możliwe inne dane, które umożliwią Sądowi przypisanie zaskarżenia, do właściwego postanowienia (nie licz, że Sąd sie domysli - u nich idzie to hurtem - albo coś jest klarowne i czytelne, albo nie).
3. Wpłać opłatę za zaskarżenie (w przeciwnym wypadku sąd je odrzuci).
4. Wszystko to wyślij do Sądu, w którym składałeś pozew.
Nie zastanawiaj się: "Ad1. Czy to normalne?! "
Postępuj zgodnie z wyumaganiami Sądu (o ile chcesz w tej sprawie wygrać).
Pozdrawiam serdecznie.
Renia

Powrót