umowa zlecenie - zajecie wierzytelnosci, zajecie konta prosze o odpowiedź

• Autor wątku Autor wątku marlena5551
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marlena5551

Użytkownik
Odpowiedzi
57
chciałam sie dowiedzieć do jakiej kwoty komornik może zająć wynagrodzenie z tytułu wykonywania pracy na umowe zlecenie jeżeli chodzi o kwotę 600zl ? czy może zając całość jeżeli to jest jedyne źródło utrzymania 4 osób. dlaczego 2 pisa o zajęcie wierzytelności i konta?

1. Zależy. Co do zasady zająć może całość. Przy biernej postawie dłużnika tak zapewne się stanie.
Jeżeli dłużnik faktycznie wykaże, że umowa ta jest jedynym źródłem dochodu to szansa jest na 50% wynagrodzenia.

2. Dlatego, że mógł i zapewne zawnioskował o to wierzyciel.

Inna sprawa: 600zł jako źródło utrzymania 4 osób? Mało prawdopodobne.

fajnie dziękuje. a to 600zł to znam ludzi co za mniej żyją niestety. ale jak to wykazać słyszałam że to pracodawca musi napisać pismo do komornika że to jedyne źródło utrzymania dłużnika? czy taka jest prawda?

1. Nie do końca. Pracodawca jest odpowiedzialny za realizację zajęcia. Skąd pracodawca i jakim prawem ma wiedzieć, iż stanowi jedyne źródło dochodu swojego pracownika?

2. Prawda jest zależna od praktyki u danego komornika. Niektórzy poprzestają na informacjach z US, ZUS i oświadczeniu dłużnika popartym wyciągiem z rachunku bankowego za od 3 do 6 miesięcy wstecz.

Pełnym wyciągiem przede wszystkim, niektórzy kombinują tylko z uznaniami albo wyszczególnione tylko drukują.
Zajęcie wierzytelności to temat rzeka na forum, zaraz po zajęciu ruchomości.
Pracodawca/zleceniodawca nie może "stać na straży" jak to niektórzy próbują, ochrony wynagrodzenia(wierzytelności) pracownika(zleceniobiorcy) - konie końców to oni za takie sposób "zatrudnienia", pozbawiony w praktyce ochrony odpowiadają.
Co innego, że najczęściej delikwent pod stołem większą część jak nie -krotność odbiera i tak.
Wszystko zależy w dużej mierze, jak nie nawet całkowicie od dłużnika - ile % zostanie zajęte.

umowa zlecenie jeżeli jest na jeden mc to komornik zajmuje całość wynagrodzenia, jeżeli umowa jest zleceniem ale powtarzająca się tak jak w tym przypadku do grudnia to podchodzi pod kodeks pracy 833 i wtedy to pracodawca potwierdza że jest to jedyne źródło utrzymania i on decyduje ile ma być przelane na konto.

marlena5551 napisał:
pracodawca potwierdza że jest to jedyne źródło utrzymania
Pracodawca (wł. zleceniodawca) nie może tego potwierdzić, bo nie może mieć takiej wiedzy. Skąd ten biedny zlecający ma wiedzieć, czy nocami nie pracujesz np. jako stróż na budowie?

A suseł siedzi i zawija je w te sreberka ...
Bzdury wypisujesz, mimo że napisaliśmy jak to wygląda w rzeczywistości.

możliwe. to nie moja sprawa tylko znajoma mnie poprosiła o zapytanie. dzis mnie poinformowała o tym jak to wygląda bo rozmawiała ze swoją księgową więc tak napisałam

Zostanie wydane postanowienie o ukaraniu grzywną albo księgowej, albo prezesa albo właściciela firmy - 2tysie.
Jak się nie zna to trudno.

Powrót