Umowa zlecenie-załącznik do umowy!

• Autor wątku Autor wątku a-wiecek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a-wiecek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam.
Rok temu pracowałam przez kilka miesięcy w pewnym hotelu.Za kilka dni również będę pracowała w tym samym hotelu.Chciałabym uniknąć nieporozumień odnoście czasu pracy,wynagrodzenia,wynagrodzenia za nadgodziny i dni wolne od pracy.Umowa obejmuje obsługę gości hotelowych oraz sprzątanie pokoi.
Moje pytanie jest takie:czy mogę żądać od pracodawcy załącznika do umowy?Chciałabym mieć pewność co do swoich zarobków i dni wolnych.
Pracodawca nie chce ze mną podpisać umowy o prace na okres ok 3-4 miesięcy-mówiąc iż podpisuje ją tylko z pracownikami których chce zatrudnić na minimum rok.
Nie chciałabym być znów wykorzystywana pracując ponad normę i nie mając ani jednego dnia wolnego przez 19 dni jak to miało miejsce rok temu.
Pracowałam według grafiku 8 godzin dziennie,bardzo często dłużej-nawet po 11-12 godzin.
Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję.

Niejednokrotnie to wyjaśnialiśmy.
Do umowy zlecenia nie mają zastosowania przepisy kodeksu pracy.
Nie ma tu godzin nadliczbowych, pory nocnej, dni wolnych, urlopów. Można pracować 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu i 365 dni w roku.
Wszystko jest uzgadniane w zawieranej umowie. Wszelkie roszczenia - sąd rejonowy, wydział cywilny.
Temat przenoszę.

Z góry bardzo przepraszam za umieszczenie postu w złym dziale.
Czyli mogę żądać od pracodawcy uściślenia w załączniku do umowy jakie wynagrodzenie będę otrzymywała,ile godzin mam pracować i kiedy mogę mieć jakiś wolny dzień od pracy?
Nie jestem w stanie wyegzekwować od pracodawcy podpisania umowy o prace.
Nie chcę żeby mnie traktowano jak tanią siłę roboczą, skoro wykonuje te same czynności co inni pracownicy z umową o prace.

W poprzedniej umowie zlecenie nie miałam kompletnie nic napisane jeżeli chodzi o zarobki-porostu wpisano kwotę jaką oni tam sobie wyliczyli za miesiąc mojej pracy ostatniego dnia miesiąca października...Przez ten czas rubryka ta była pusta.

I czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć:"Zlecenie nie obejmuje umów, w którym przedmiotem świadczenia jest spełnienie usługi polegającej na czynności faktycznej (np. nauka gry w tenisa, opieka nad dziećmi), jednak przepisy o zleceniu stosuje się do tych umów odpowiednio."
Czy obsługa gości hotelowych jest taką czynnością??Jakie są te przepisy które się do tego stosuje??

Tak czytam różne fora i powoli dochodzę do wniosku że większość umów o zlecenie to czyste wyzyskiwanie pracowników:rolleyes:

Nikt Cie nie zmusi do podpisania niekorzystnej dla Ciebie umowy.

Ja osobiście nigdy nie podpisałbym umowy in-blanco (np. bez kwoty wynagrodzenia).
Chociaż stawka godzinowa była by konieczna.

Zbliżają się wakacje.
Apeluję do młodych ludzi pragnących pracować w okresie wakacyjnym - dokładnie czytajcie umowy i pamiętajcie, że do umów zleceń nie mają zastosowania przepisy kodeksu pracy. W razie wątpliwości szukajcie odpowiedzi na naszym forum.

Ten hotel po prostu żeruje na naiwności ludzi.Postanowiłam nie podpisywać tej umowy, gdyż Pani menager upierała się aby była to umowa zlecenie, z której nic jasno nie wynikało oprócz tego że mam sprzątać i obsługiwać gości.Jedynie kto korzysta i jest zadowolony z podpisania takiej umowy to właśnie oni.
Jak już wyżej pisał Janusz M. mogę pracować 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu i 365 dni w roku...A moja wypłata miesięczna i tak wynosiła by 850 zł na rękę, bo tyle mi oferowano. I zapewne było by tak jak rok temu czyli harówka nawet po 12 godzin a wypłata co miesiąc taka sama.
Ciesze się że trafiłam na to forum ponieważ zmądrzałam i nie będę już podpisywała niekorzystnych umów:)

Powrót